Украинските сили край обсадения Часов Яр се оплакват от недостиг на боеприпаси

0
29

 

Украинските сили, отбраняващи стратегическия източен град Часов Яр от засилващите се руски атаки, казват, че все още очакват нови боеприпаси, след като САЩ одобриха голям пакет военна помощ, съобщи Ройтерс.

Руската армия напредва западно от превзетия през февруари град Авдеевка и е достигнала покрайнините на Часов Яр, друга важна цел, която ще ѝ позволи да атакува от там други градове.

Олег Ширяев, командир на 225-и отделен щурмови батальон на Въоръжените сили на Украйна, който води бойни действия край Часов Яр, заяви, че допълнителни снаряди ще помогнат за задържането на позициите.

„Надявам се скоро да получим артилерийски снаряди“, заяви той, говорейки от команден пункт край града, предаде БТА. Той допълни, че доставките на муниции от съюзниците в миналото са успявали да доведат до големи промени на бойното поле.

„Бях свидетел на събития миналата година, когато [частната военна компания – бел.ред.] „Вагнер“ напредваше. Получихме касетъчни боеприпаси, които промениха значително ситуацията и успешно успяхме да контраатакуваме“, заяви той, като допълни, че допълнителни обучени войски и далекобойни оръжия ще помогнат Украйна ефективно да се отбранява.

Жертвите са големи и от двете страни след инвазията на Русия в началото на 2022 г., но с много по-голямата си армия и повече оръжия и боеприпаси Русия взема надмощие в източната част на Украйна, където бушуват най-ожесточените битки.

Ширяев е уверен, че руските сили няма да влязат в Часов Яр до 9 май, когато Русия празнува Деня на победата във Втората световна война. Някои украински официални лица казаха, че Москва може да иска да превземе града навреме за датата.

Командирът каза, че неговите войски са получили наскоро повече бронирани превозни средства и дронове, което е улеснило логистиката, включително способността на неговия батальон да евакуира ранени войници.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here