Проруски министри под американски санкции в новия сръбски кабинет. САЩ изразиха недоволство

0
29

 

Сръбският парламент одобри новото правителство, предложено от новоназначения министър-председател Милош Вучевич (на снимката). То включва няколко политици, които се смятат за проруски.

САЩ вече „изразиха разочарованието си“ от включването в сръбския кабинет на бившия ръководител на ключова разузнавателна служба – Агенцията за сигурност и информация Александър Вулин и Ненад Попович, който има обширен бизнес в Русия и е в списъка на САЩ със санкции, включително за връзки с Русия. Генадий Сисоев, кореспондент на „Комерсант“ на Балканите, разказва повече подробности.

Държавният департамент на САЩ изрази разочарованието си от влизането в правителството на вицепремиера Александър Вулин (вляво) и министъра без портфейл Ненад Попович, които са смятани за проруски политици и са под санкциите на САЩ. Снимка: Дмитрий Духанин, Дмитрий Азаров / Комерсант

В четвъртък парламентът одобри новото правителство на Сърбия. Въпреки че обсъждането се проточи два дни, нямаше съмнение, че всички министри, предложени от новия министър-председател Милош Вучевич, ще бъдат назначени – управляващата Сръбска прогресивна партия има абсолютно мнозинство в парламента.

Оповестената от новия министър-председател програма, която той изложи в продължение на три часа, не съдържаше принципно нови моменти. Членството в ЕС остава стратегическа цел на Сърбия, но тя няма да налага санкции срещу Русия. „Ясно осъдихме нападението на Русия над Украйна, териториалната цялост на Украйна е неприкосновена за Сърбия, но няма да се присъединим към политиката на санкции“, увери Милош Вучевич и добави, че Белград е заинтересован от добри отношения както със САЩ, така и с Китай.

Почти основната сензация беше включването в новото правителство на бившия ръководител на ключовата разузнавателна служба – Агенцията за сигурност и информация (БИА), Александър Вулин, който стана заместник министър-председател.

През ноември той подаде оставка като ръководител на БИА, като обясни, че САЩ и ЕС са „поискали главата“ на изпълнителния орган „като условие да не налагат санкции срещу Сърбия“. Рязко антизападен и категорично проруски настроен, Александър Вулин беше включен в списъка със санкции на САЩ миналото лято по обвинения в корупция, трафик на наркотици и „улесняване на злонамерените действия на Русия на Балканите“. През последните години той многократно е посещавал Русия, където се е срещал със секретаря на руския Съвет за сигурност Николай Патрушев, а неотдавна участва в Международната конференция по сигурността в Санкт Петербург.

Дипломатическите източници на „Комерсант“ в региона наричат включването на Александър Вулин в черния списък на САЩ „сигнал от Запада към сръбския президент, че е време да се отърве от проруските кадри в обкръжението си“.

След като се съгласи да пожертва близкия си сътрудник под натиска на Запада през ноември, Александър Вучич не скри недоволството си. „Вулин не беше агент на Русия и не бих искал да казвам кой е агент на други държави, най-вече на западните, и кой е момче за поръчки на Съединените щати“, заяви тогава сръбският президент. Сега Александър Вулин не само е върнат в правителството, но и е повишен до вицепремиер.

Ненад Попович, който има широки бизнес интереси в Русия, също се завърна в кабинета като министър без портфейл. Той, както и Александър Вулин, също е в списъка със санкции на САЩ и също главно заради връзките си с Руската федерация. „Разочаровани сме, че две фигури, обект на санкции, бяха предложени за постове в новото правителство“, заяви Държавният департамент на САЩ още преди сръбският кабинет да бъде одобрен в парламента, като уточни, че не претендира за „никаква роля в кадровите решения на сръбското правителство“.

Ивица Дачич, който е смятан за един от ключовите проруски политици в Сърбия, също запази силните си позиции в новия сръбски кабинет.

Именно неговите кандидати от Социалната партия неизменно управляват най-голямата сръбска петролна и газова компания NIS, чийто контролен пакет акции принадлежи на „Газпром нефт“. А през март, в навечерието на избирането на новото сръбско правителство, Ивица Дачич посети Москва по покана на руския външен министър Сергей Лавров. Сега лидерът на социалистите, който досега отговаряше за сръбската дипломация, стана вицепремиер и ръководител на Министерството на вътрешните работи, което отговаря за престоя на чужденците в Сърбия, по-специално на многобройните граждани на Русия и Украйна.

Настоящият сръбски посланик в САЩ Марко Джурич, който е смятан за близък до президента и има добри връзки във Вашингтон, е назначен за нов ръководител на сръбското външно министерство.

Сръбските медии дори го спрягат за нов министър-председател, който в крайна сметка става лидерът на управляващата партия Милош Вучевич. Но източниците на „Комерсант“ в Белград, които са запознати с позицията на сръбското ръководство, твърдят, че новият външен министър няма да бъде самостоятелна фигура в правителството, а назначението му се вписва в политиката на сръбския президент да „седи на два стола“, когато последователно изпраща сигнали и на Запад, и на Изток.

Като цяло регионалните експерти са единодушни, че „проруският елемент“ в сръбския кабинет се е засилил чувствително. „Съставът на новото сръбско правителство с Вулин и Дачич на ключови министерски постове показва: Сърбия напълно се обръща към Русия“, смята Драган Бурсач, известен босненски политолог и публицист.

 

Източник: Коммерсантъ

Превод „Гласове“

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here