Хутите поканиха изключени заради антиизраелски демонстрации американски студенти да учат в Йемен

0
33

 

Студентските протести обхванаха редица университети в САЩ, както и висши училища във Франция, Канада и Мексико

 

Йеменските бунтовници хути, подкрепящи палестинците във войната срещу Израел в Ивицата Газа, предложиха на студентите в американски университети, които са били отстранени оттам заради устройване на антиизраелски и пропалестински протести, да се запишат да учат при тях, предава БТА, позовавайки се на Ройтерс.

Студентските протести обхванаха редица университети в САЩ. Подобни демонстрации има вече и във висши училища във Франция, Канада или Мексико. Студентите протестират срещу войната на Израел срещу „Хамас“ в Газа, която продължава вече седми месец.

Демонстрантите призоваха президента на САЩ Джо Байдън, който подкрепи правото на Израел на самозащита, да направи повече, за да спре кръвопролитието в Газа и поискаха учебните заведения да се дистанцират от финансиране от компании, подкрепящи израелското правителство.

„Сериозно отправяме предложение да приемем студенти, които са били отстранени от университети в САЩ заради подкрепата им за палестинците“, заяви неназован представител на университета в йеменската столица Сана, управлявана от хутите. „Водим тази битка с палестинците по всеки възможен начин“, добави той.

Университетът в Сана публикува изявление, в което приветства „хуманитарната позиция“ на студентите в САЩ и казва, че те може да продължат обучението си в Йемен.

„Бордът на университета осъжда онова, на което са подлагани преподаватели и студенти в университети в САЩ и в Европа, осъжда потискането на свободата на словото“, казва университетът в изявление. В него има и имейл адрес за всеки студент, който иска да приеме офертата.

Хутите бяха върнати в списъка с терористичните групи, изготвен от САЩ и от Великобритания, тази година заради техните атаки по плавателни съдове в Червено море, което вреди на глобалната икономика.

Офертата на хутите към студентите от САЩ породи вълна от ирония и сарказъм от страна на обикновените йеменци. В социална мрежа потребител публикува снимка на двама западняци, дъвчещи широко използваното в Йемен наркотично растение кат. Под снимката има коментар, че това са американски студенти по време на петата им година в университета в Сана.

 

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here