Палене на пакети с храна и вандализъм в Газа! САЩ има доказателства за нарушения на законите от Израел

0
26

Израелски войник гледа директно в камерата, след което се обръща и подпалва камион с хранителни запаси, предназначени за палестинците в Газа

От няколко месеца в социални мрежи се разпространяваха видеозаписи показват как израелски войници в Газа изгарят храна, вандалстват в магазин и претърсват частни домове, но досега не се обръщаше внимание на тези издевателства

Десетки конгресмени от Демократическата партия на САЩ уведомиха Белия дом, че има достатъчно доказателства за нарушения на американските закони от страна на Израел, изразени в ограничаването на притока на хуманитарни пратки към Ивицата Газа, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

В писмо до президента Джо Байдън, подписано от 86 конгресмени демократи от Камарата на представителите, се посочва, че поставяните от Израел ограничения върху хуманитарните помощи за Газа „поставят под въпрос“ уверенията на страната, че спазва Закона за чуждестранната помощ на САЩ. По-конкретно става въпрос за разпоредба, която изисква получателите на американски оръжия да спазват международното хуманитарно право и да осигуряват свободен достъп за американска помощ.

Израелски войник е заснет да унищожава стоки в магазин в Газа

През февруари Байдън издаде меморандум, с който поиска въпросните писмени уверения от Израел, след като конгресмени от Демократическата партия започнаха да се съмняват дали израелското правителство спазва международното право при военните операции в Газа. Израел представи писмените си уверения в края на март.

В писмото си до Байдън конгресмените демократи заявяват, че израелското правителство се е противопоставило на многократните искания на САЩ да отвори достатъчно морски и сухопътни коридори за помощи към Газа. Те се позоваха на съобщения, че израелските власти не са допуснали достатъчно храна за предотвратяване на глада в палестинския анклав, че са наложили „произволни ограничения“ върху хуманитарните помощи и че са въвели система за инспекции, която възпрепятства доставките.

Израелски войник до надпис „Вместо да изтриваме графитите, нека изтрием Газа“

„Очакваме правителството на САЩ да гарантира, че Израел спазва съществуващото законодателство и да предприеме всички възможни стъпки за предотвратяване на по-нататъшна хуманитарна катастрофа в Газа“, пишат конгресмените.

До сряда държавният секретар Антъни Блинкън трябва да докладва на Конгреса дали намира за достоверни уверенията на Израел, че използването на американски оръжия е в съответствие с международното право.

В началото на този месец поне четири бюра на Държавния департамент уведомиха Блинкън, че не намират уверенията на Израел „нито за достоверни, нито за надеждни“. Ако уверенията бъдат поставени под въпрос, Байдън ще има възможност да „коригира“ ситуацията чрез действия, които варират от искане на нови уверения до спиране на американските оръжейни доставки, се посочва в меморандума.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here