Урановият Нигер: как американската и руската армии се озоваха в една и съща авиобаза

0
30

 

Руските военни в Нигер заменят американците и французите

 

В началото на май стана известно, че американските и руските военни споделят една авиобаза в Нигер. Страната, която има огромни запаси от уран, се управлява от лятото на 2023 г. от военна хунта, която отстрани президента на страната Мохамед Базум. Преходното правителство наруши няколко военни споразумения с Европейския съюз, изгони френския военен контингент, а сега американският военен персонал напуска Нигер. Защо Нигер, претърпял пет преврата през независимата си история, е толкова важен и защо руските военни отидоха там – в материала на RTVI:

Зависимостта на европейската ядрена индустрия

Нигер привлича вниманието на световната общност от много години. Бившата френска колония в Западна Африка претърпя няколко преврата, след като получи независимост през 1960 г., но остана съюзник на западните страни.

Нигер има богати запаси от уран, от които френската ядрена индустрия беше силно зависима. Според Световната ядрена асоциация тази африканска държава е на седмо място в света по производство на уран. През 2021 г. Нигер беше на първо място по осигуряване на Европейския съюз с тази суровина, доставяйки на ЕС почти една четвърт от необходимия уран. По това време Казахстан е на второ място, а Русия е на трето.

Френската компания Orano разработва уранови мини от 50 години. Едната от двете мини трябваше да работи до 2040 г. Производството в мината Imuraren беше планирано да започне това десетилетие. Разработването на едно от най-големите находища на уран в света, чиито запаси се оценяват на 200 хиляди тона, трябваше да започне през 2015 г., но плановете бяха възпрепятствани от спад в цените на суровините, така че проектът беше замразен. През 2023 г. обаче беше съобщено, че тестовото производство е планирано да започне през 2024 г.

Тези планове трябваше да бъдат ограничени след военен преврат през 2023 г. Той стана петият в историята на независим Нигер и първият от 2010 г. На 26 юли военните задържаха лоялния към Запада президента Мохамед Базум и едновременно с това затвориха границите на страната. Оттогава на власт е генерал Абдурахман Чиани, който оглавява преходното правителство, а сваленият президент остава арестуван в резиденцията си.

Западът и неуспешната интервенция

След преврата миналото лято много западни държави, включително Съединените щати, осъдиха смяната на властта с военни средства, а ECOWAS (Икономическата общност на западноафриканските страни, която включва повече от дузина държави) дори заплаши да се намеси.

Но Франция пострада най-много. През септември 2023 г. хунтата обвини Париж в събиране на сили и планиране на съвместна инвазия с войски на страните от ECOWAS. Въпреки че не е обявено пряко френско участие, президентът Еманюел Макрон каза, че би бил готов да подкрепи ECOWAS, ако започне военни действия в Нигер. На този фон новото правителство привежда армията в бойна готовност и също така обявява „доброволна мобилизация“.

Интервенцията така и не се случи, но френският президент каза, че не иска да бъде „заложник“ на бунтовниците и обяви края на военното сътрудничество и изтеглянето на войските от Нигер. В резултат на това 1400 френски войници трябваше да напуснат Нигер до края на 2023 г.

Чуждестранният контингент беше в Нигер предимно за борба с джихадистки групи в Западна Африка. Освен с французите, през 2015 г. властите в Нигер подписаха военно споразумение със САЩ, което задължи двете страни да „работят заедно в борбата срещу тероризма“.

Скъсване на връзките с американците

Първоначално американските военни бяха разположени в авиобаза 101, но след военния преврат част от силите бяха прехвърлени в авиобаза 201 в град Агадес. Построена е преди шест години, тя струва 110 милиона долара. От 2018 г. базата се използва за борба с бойците на Ислямска държава и клона на Ал Кайда Джамаат Нусрат ал-Ислам уол Муслимин с помощта на военни дронове.

След като французите си тръгнаха, американците също не издържаха дълго. През март 2024 г. властите в Нигер обявиха, че прекратяват споразумението за военно сътрудничество със САЩ. Изявлението дойде ден след посещението на високопоставена американска делегация, която искаше да възстанови контактите с Нигер. Този опит обаче се провали.

Говорителят на хунтата Амаду Абдраман каза по националната телевизия, че делегацията на Вашингтон не е спазила дипломатическия протокол. „Правителството на Нигер осъжда снизходителното отношение на ръководителя на американската делегация, придружено от заплаха за отмъщение, към правителството и народа на Нигер“, каза той.

Освен това властите на Нигер поискаха изтеглянето на американския контингент от страната, който е около хиляда военнослужещи. Преговорите бяха напрегнати, като властите на африканската страна обвиниха САЩ, че се опитват да окажат натиск за установяване на връзки с Москва, Техеран и други съперници на Вашингтон. Когато не беше възможно да се реши въпросът с американския контингент, Вашингтон все пак се съгласи на изтеглянето му, но каза, че това ще отнеме няколко месеца.

Пристигането на Русия

Буквално месец след нарушаването на споразумението със САЩ стана известно, че стотина военни инструктори от Русия са пристигнали в Нигер. През декември 2023 г. заместник-началникът на руското министерство на отбраната Юнус-Бек Евкуров и настоящият министър на отбраната на Нигер Салифу Моди подписаха споразумение за укрепване на сътрудничеството в отбранителния сектор. На този фон хунтата изостави две отбранителни споразумения с ЕС.

Трябва да се отбележи, че настоящият ръководител на Нигер Абдурахман Чиани беше сред онези, които поздравиха руския президент Владимир Путин за преизбирането му след изборите през март. Малко по-късно същия месец имаха телефонен разговор, по време на който обсъдиха ситуацията в Сахел (районът между Сахара и тропическа Африка, в който се намира Нигер – бел.ред.) и координацията на действията за борба с тероризма – т.е. тези въпроси, които преди това са били разглеждани от западния контингент в Нигер.

На 2 май стана известно, че руските военни са се установили на територията на авиобаза 101 близо до международното летище Диори Хамани в столицата на Нигер Ниамей, където все още се намират американците. Според Ройтерс руският контингент използва отделен хангар, но ситуацията се оказала „не много добра“.

„Американските и руските войски се намират в непосредствена близост един до друг в момент, когато военното и дипломатическото съперничество на двете страни се засилва заради конфликта в Украйна“, пише Ройтерс.

Източникът на агенцията каза, че там ще бъдат около 60 руски военни, но не е посочил по-точен брой. По-късно информацията беше потвърдена от шефа на Пентагона Лойд Остин.

„Руснаците са в отделен комплекс. Те нямат достъп до американските сили или нашето оборудване. Фокусът ми винаги е върху безопасността и сигурността на нашите сили. Ще продължим да следим това. В момента не виждам сериозен проблем, който да засяга защитата на нашите сили“, добави министърът на отбраната на САЩ на пресконференция.

В момента изтеглянето на американските войски не е завършено, така че не е известно колко дълго ще продължи подобно съседство и какво може да се окаже.

превод: BIG5

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here