Politico: Възможни са санкции на ЕС срещу руския втечнен газ

0
32

 

През миналата година 15% от всички доставки на втечнен газ са били именно от Русия

 

Европейската комисия е подготвила забрана за трансбордиране на руски втечнен природен газ (LNG) в европейските пристанища, съобщава Politico, цитирайки дипломати от ЕС, които са казали, че мерките ще предложат и ограничения за три предстоящи руски проекта за LNG. Мярката ще стане част от 14-ия пакет от санкции.

Както отбелязва Politico, позовавайки се на анализирани данни и експерти, ограничението ще засегне само една четвърт от 8 милиарда евро, които Русия получава от продажбата на LNG.

Петрас Катинас, енергиен анализатор в Центъра за изследване на енергията и чистия въздух (CREA), нарича забраната на пристанищата „добра първа стъпка“, но не е достатъчна, за да ограничи приходите на Кремъл.

Преди това Европейската комисия се въздържа от налагане на санкции срещу LNG, въпреки многократните искания от балтийските страни и Полша, пише Politico. Новото предложение, според изданието, бързо печели политическа подкрепа.

„Като част от нов пакет от санкции срещу Русия, федералното правителство призовава за постепенно прекратяване на трансбордирането на руски LNG в европейските пристанища. Трябва да спрем да попълваме военните резерви на Путин“, каза по-рано белгийският министър на енергетиката Тине ван дер Стретен.

Германският министър на икономиката Роберт Хабек също обяви намерението си да подкрепи такова ограничение. Италианският министър на енергетиката Джилберто Пичето Фратин на свой ред заяви, че страната „няма причина да се противопоставя“ на подобни санкции.

Politico смята, че Брюксел може да има трудности при приемането на санкции за LNG, които изискват одобрение от всичките 27 участващи страни. По-специално Унгария може да наложи вето на тази стъпка, пише изданието.

На 22 април шведският външен министър Тобиас Билстрьом обяви, че Европейският съюз планира да включи забрана върху доставките на руски LNG в 14-ия пакет от антируски санкции.

Bloomberg, позовавайки се на източници , пише, че ЕС възнамерява да въведе ограничение за реекспорта на LNG от Русия през европейски пристанища за трети страни – самите страни от ЕС ще могат да продължат да купуват руски LNG за използване на тяхна територия. Според Bloomberg някои от ограниченията ще засегнат пряко проекта Arctic LNG 2, както и газовите терминали в Уст-Луга и Мурманск.

Прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков нарече възможните санкции за LNG опит за „изтласкване на Русия от енергийните пазари“. Според него така се проявява незаконната конкуренция.

BIG5

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here