Макрон: Ако Русия победи, няма да има сигурност нито в Румъния, нито в Полша, нито в Литва, нито у нас

0
16

 

Френският президент Еманюел Макрон смята, че възможностите и обхватът на руските балистични ракети застрашават европейските страни. Това мнение той изрази в интервю за френския в. La Tribune.

Според Макрон  поставянето на каквито и да било ограничения в конфронтацията с Русия би било признак на слабост. Същевременно той се обяви за продължаване на политиката на „стратегическа неяснота“ спрямо Русия.

„В Украйна на карта е поставена сигурността на европейците, защото тя се намира на 1500 км от нашите граници. Ако Русия победи, то в следващата секунда няма да има сигурност нито в Румъния, нито в Полша, нито в Литва, нито у нас. Мощността и обхватът на руските балистични ракети излагат на риск всички нас“, каза Макрон.

„Каква слабост е да си поставяме априорни ограничения по отношение на такъв враг. Напротив, трябва да го лишим от всякаква видимост, тъй като това създава потенциал за възпиране“, каза той в интервю за френския в. La Tribune. – Смисълът на стратегическата неяснота е да не се казва твърде много за нищо“. Френският лидер заяви още, че Русия „е станала дестабилизираща сила, която не си поставя никакви стратегически ограничения“.

В четвъртък Макрон в интервю за британското списание The Economist допусна възможността да обмисли изпращането на войски в Украйна, ако Киев го поиска и ако руските сили пробият фронтовата линия. Прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков нарече изявленията на Макрон много опасна тенденция. Песков добави, че Русия ще продължи военните си действия в Украйна, докато не бъдат постигнати всичките ѝ цели.

В интервюто за La Tribune Еманюел Макрон се изказа за продължаване на диалога с Русия. „Ние правим правилното нещо, като оставяме вратата отворена за преговори с Русия“, каза той. „В противен случай бихме изоставили международния ред, а следователно и мира и сигурността“. В същото време Макрон обяви продължаване на политиката на „стратегическа неяснота“ спрямо Русия.

източник: Гласове

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here