Гергьовден е – Ден на храбростта и Българската армия

0
15

 

На 6 май почитаме Гергьовден – най-големия пролетен празник, от 1880 година се чества като Ден на храбростта и Българската армия.

Църквата възпява Свети Георги Победоносец като великомъченик заради страданията в името на Христовата вяра. Той е един от най почитаните светци заради Божиите чудеса, измолени за вярващите от него. В житието му е описана именно неговата дълбока вяра и той е един от тези светии, които са наричани великомъченици, тоест велики страдания са претърпели заради Христос.

Забележително много са храмовете в България, които са на Свети Георги Победоносец. Имен ден е за повече от 200 хиляди българи, които носят името на Свети Георги Победоносец – Георги, Гергана, Гинка, Ганка, Ганчо, Генчо, Генади, Гошо, Глория, Генка, Генко, Галин, Галина, Галя и други.

На 6 май отбелязваме Деня на храбростта и празникът на Българската армия. В София празникът ще бъде отбелязан с водосвет на бойните знамена и знамената светини. Тази година военният парад в столицата бе отменен.

„Тази година има съвпадане на великденските празници с празника на Българската армия. Даваме приоритет на общонационалното честване на Великден. Ще оставим хората да отдадат почит първо към нашия Бог и после военните им задължения“, каза служебният министър на отбраната Атанас Запрянов.

Водосветът на бойните знамена и знамената светини ще започне в 10 ч. пред Паметника на Незнайния воин в столицата. Той ще бъде отслужен от наместник-председателя на Светия синод на Българската православна църква (БПЦ) Врачанският митрополит Григорий.

В тържествения ритуал ще участват президентът и върховен главнокомандващ въоръжените сили Румен Радев, министърът на отбраната Атанас Запрянов, началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов, висши офицери от Българската армия.

При изпълнението на националния химн по време на водосвета на бойните знамена ще бъдат произведени 20 артилерийски салюта. В края на тържествения ритуал над площад „Александър Невски“ ще прелетят три самолета МиГ-29.

В 12 ч. пред сградата на Администрацията на президента ще бъде извършена тържествена смяна на почетния гвардейски караул.

От 11 ч. ще бъдат организирани празнични концерти на представителните военни оркестри:

София – в градската градина пред Народния театър, с участието на Гвардейския представителен духов оркестър

Пловдив – представителният оркестър на Военновъздушните сили пред Военния клуб в града

Варна – представителният оркестър на Военноморските сили на площад „Александър Новак“

Стара Загора – оркестърът на военно формирование 24 150 пред сградата на общината

Карлово – оркестърът на военно формирование 34750 на площада в града

Велико Търново – оркестърът на Националния военен университет пред паметника „Майка България“

По традиция Националният военноисторически музей (НВИМ) ще отбележи 6 май с вход свободен от 10 до 17 ч. за постоянната си хронологична и външна експозиция. Свободен ще е достъпът и до временните изложби „Армията във време на промени“, „Белезите на войната: загубеното архитектурно наследство на София“ и „Българската армия – 20 години част от НАТО“, посветена на 20-ата годишнина от членството на Република България в НАТО. Специалната празнична програма ще бъде открита в 11:30 часа с концерт на Представителния духов оркестър на Сухопътните войски.

С Ден на отворени врати денят ще бъде отбелязан и във филиалите на НВИМ – Военноморския музей и Парк-музей „Владислав Варненчик“ във Варна и Музея на авиацията в Крумово.

В празничния ден от 9:30 ч. в района на Военноморска база-Варна ще се проведе тържествен ритуал по издигане на военноморския флаг и флаговете за разцветяване на военните кораби.

По традиция Посолството на България в Скопие съвместно с Министерството на отбраната организира от 2010 г. чествания на Деня на храбростта в Република Северна Македония. Тази година на 6 май на българското военно гробище в Ново село ще бъде отслужена заупокойна молитва в памет на загиналите български военнослужещи и ще бъдат поднесени венци и цветя.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here