ЕС може да финансира производство на оръжие в Украйна със замразени руски активи

0
17

 

„От този форум трябва да излезем с конкретни предложения в подкрепа на производителите и иноваторите в областта на дроновете в Украйна“, подчерта във встъпителното си обръщение върховният представител по външната политика и сигурност Жозеп Борел на форума за укрепването на сътрудничеството в отбранителната индустрия между ЕС и Украйна. По думите му над 140 фирми от 25 страни участват в събитието.

„Бях в Украйна през февруари и посетих един от над 200-те производителя на дронове. Видях как необходимостта дава тласък на иновациите“, подчерта Борел и допълни, че има много възможности там, но те се нуждаят от финансиране. „Целта на форума е да се намери начин ЕС да финансира производството на оръжия в самата Украйна“, подчерта той. Като един от вариантите той отново посочи печалбите от замразените руски активи, които да бъдат насочени директно към украинската отбранителна индустрия:

„Това е моето твърдо намерение. Тези средства трябва да се насочат към Украйна, за да дадат възможност на украинците да произвеждат сами, на собствена територия, това, от което имат нужда. По този начин се спестяват разходите за транспорт и се избягват закъсненията“.

„От критично значение е да загърбим националния егоизъм и да работим заедно, за да гарантираме общата ни сигурност“, каза във видеообръщение министърът на външните работи на Украйна Дмитро Кулеба. „Ние, украинците, свършихме нашата работа, моля, свършете и вие вашата“, се обърна той към участниците във форума:

„Ако искаме да поддържаме мира в ЕС, трябва да преминем към военновременна европейска икономика и индустрия, колкото и парадоксално да звучи. За съжаление, има реваншистка антиевропейска диктатура в Източна Европа, която иска да разруши мира на нашия континент и тя няма да спре, докато не бъде спряна. А ние няма да я спрем просто с политически изявления“.

източник: БНР

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here