Укриващите се от армията компрометират молбите на Украйна за помощ

0
21

 

„Скорошна биография на Зеленски разкри, че президентът предпочита Чарли Чаплин пред Уинстън Чърчил. Това е жалко, защото в момента стотици хиляди млади украинци биха могли да прослушат речта на Чърчил за кръв, труд, сълзи и пот“

 

Еманюел Макрон наскоро предупреди, че Европа е в „смъртна опасност“. Френският президент каза, че не трябва да се позволи на Русия да спечели войната си с Украйна. Той повтори идеята, която изложи за първи път през февруари, за изпращане на войници в Украйна, като каза: „Не изключвам нищо, защото сме изправени пред някой, който не изключва нищо.“ Коментарите на Макрон идват на фона на съобщенията за нарастване на броя на укриващите се от армията в Украйна. Те са уплашени, защото правителството им е започнало репресии срещу мъжете, които избягват набора.

През ноември миналата година беше съобщено, че около 650 000 украинци на военна възраст са напуснали страната от началото на войната. „Някои мъже плащаха до 10 000 долара (8 000 британски лири) за удостоверение, потвърждаващо тяхната негодност за военна служба“, съобщи Би Би Си, добавяйки, че огромният брой укриващи се от армията „е сериозен проблем за Украйна“.

Ако украинците не желаят да защитят страната си, тогава защо трябва Франция или друга страна от НАТО да изпраща свои войници?

New York Times цитира лейтенант Владислав Тонкощан, чиято работа е да попречи на украинските мъже да напуснат страната. „Не можем да съдим тези хора“, каза Тонкощан. „Но ако всички мъже напуснат, кой ще защити Украйна?“

Но ги съдят. Михайло Подоляк, старши съветник на Зеленски, заяви в началото на тази година: „Всеки трябва сам да определи цената, която е готов да плати. Или да живее в затворнически лагер, или в свободна страна.“

Може да се разбере защо младите американци избягваха набора през 60-те години, не желаейки да бъдат изпратени във Виетнам, война на другия край на света, в която страната им не е застрашена. Но Украйна е нападната. Нейното оцеляване е заложено на карта.

Когато Русия нахлу в Украйна през февруари 2022 г. имаше приблизително 250 000 мъже и жени в униформа, цифра, която бързо скочи до 880 000 и сега възлиза на около един милион. Средната възраст на бойния войник на Украйна е 43 години (през Втората световна война беше 26), така че фокусът на екипа на Зеленски сега е върху по-младото поколение.

Но изглежда има общо нежелание сред тях „да дадат своя принос“. Един млад украинец, Артем, 28-годишен от Киев, каза пред Politico: „Млад съм и искам да живея живота си и да отида там [на фронта], без да знам кога ще се върна към нормалния си живот, е трудно“.

Когато Макрон за първи път обсъди идеята за изпращане на войници в Украйна през февруари, той беше остро осъден от вътрешните си опоненти. Оливие Форе, секретар на Социалистическата партия, обвини президента, че изразява „тревожна лекота“ по тема с такава сериозност; Марин льо Пен каза, че Макрон „играе ролята на военачалник, но говори толкова небрежно за живота на нашите деца“.

Макрон не може да не знае това. Представете си реакцията във Франция или която и да е друга страна от НАТО, ако техните войници бъдат изпратени да се бият за страна, чиито млади мъже са твърде безпомощни, за да вдигнат оръжие срещу нашественика си.

Това може да обясни защо през последните седмици Украйна започна да се занимава с проблема с отклоняването от армията. В началото на април Зеленски най-накрая подписа законопроект, намаляващ възрастта за мобилизация от 27 на 25 години. Той увърташе законодателството почти година, защото знаеше, че това е спорен въпрос. Законопроектът, който той подписа, беше подложен на близо 4500 изменения.

Друга мярка, приета в закона, е създаването на цифрова база данни за мъже във военна възраст, което ще позволи на властите да проследят тези, които са избягали от страната. Законът изисква всички украински мъже в наборна възраст да се явят във военкоматите, за да актуализират документите си, дистанционно или лично в рамките на 60 дни. Законът влиза в сила на 18 май и до тази дата Украйна спря всички консулски услуги за мъже на военна възраст. Освен това ще бъдат открити 27 нови центъра за набор в градовете в Украйна, което ще позволи на доброволците сами да изберат частта, в която да служат.

Министърът на външните работи на Украйна Дмитро Кулеба публикува съобщение в Туитър, в което се казва: „Страната ни е във война… Пребиваването в чужбина не освобождава гражданите от техните задължения към родината.“

Някои правозащитни групи в Украйна разкритикуваха новите мерки. Александър Павличенко, изпълнителен директор на Украинския хелзинкски съюз за правата на човека определи намаляването на възрастта за мобилизация до 25 години като нарушение на правата на личността. „Това е просто емоционална стъпка, а не правна“, каза той. „Това няма да доведе до резултати.“

Коментари като тези подкопават декларациите на Макрон, че Европа е в смъртна опасност. Ако украинците не желаят да защитят страната си, тогава защо трябва Франция или друга страна от НАТО да изпраща свои войници? „Мисля, че много поляци са възмутени, когато видят млади украинци в хотели и кафенета и след това да чуят колко много правим, за да помогнем на Украйна“, каза наскоро полският министър на отбраната Владислав Косиняк-Камиш.

В Полша има около 200 000 украински мъже и правителството каза, че ще сътрудничи на Украйна за връщането им. Литва заяви, че също ще репатрира украинци в наборна възраст.

Скорошна биография на Зеленски разкри, че президентът предпочита Чарли Чаплин пред Уинстън Чърчил. Това е жалко, защото в момента стотици хиляди млади украинци биха могли да прослушат речта на Чърчил за кръв, труд, сълзи и пот.

автор: Гавин Мортимър, източник: spectator.co.uk; превод: Opposition.bg

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here