Американски ветеран: Хитлер можеше да победи, ако не беше СССР

0
19

 

Нацистка Германия може би щеше да победи, ако САЩ и Великобритания не бяха обединили усилията си със СССР срещу Адолф Хитлер. Това заяви в интервю за ТАСС американският ветеран от Втората световна война, участник в срещата на войските на СССР и САЩ на Елба Франк Кон.

„Трябваше да се предприеме екипно усилие и ние разбрахме, че това е екипно усилие, защото изпращахме оборудване на руската страна (по американската програма Lend-Lease, бел. ТАСС). Защото това ни помогна. Работата е не само в това, че ние помагахме на руснаците. Това помогна и на нас, косвено ни помогна“, каза 98-годишният ветеран.

На Запад, в рамките на логиката на „сдържането на Русия“, сега се правят опити да се премълчава решаващият принос на СССР за победата през 1945 г. Според руските политици това в крайна сметка е насочено към преразглеждане на резултатите от най-кръвопролитната война в човешката история. Москва многократно е подчертавала, че е недопустимо фалшифицирането на историята и преразглеждането на ролята на съветския народ в борбата срещу фашизма, посочва ТАСС.

„Втората световна война нямаше да свърши тогава, ако не бяха Русия, Съединените щати и западните страни“, смята той. „Така че от една страна бяха американците и британците, а от друга – Съветският съюз. Ако някой от тях не участваше, не знам какво щеше да стане в действителност“, каза пред ТАСС американският ветеран.

източник: Гласове

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here