Путин: Русия ще направи всичко, за да предотврати глобален конфликт, но няма да позволи на никого да я заплашва

0
19

 

Руският президент поздрави участниците в парада с Деня на победата и го нарече свещен празник

 

Президентът Владимир Путин поздрави руснаците за Деня на победата.

„Скъпи ветерани, другари войници и моряци, сержанти и старшини, мичмани и старши офицери, другари офицери, генерали и адмирали, войници, командири, фронтови войници, герои от специална военна операция, поздравявам ви с Деня на победата“, той каза, говорейки на Парада на победата на Червения площад.

Президентът на Руската федерация подчерта, че това е най-важният, истински национален, свещен празник.

„Ние почитаме нашите бащи и дядовци, прадядовци, те защитиха родната си земя и смазаха нацизма, освободиха народите на Европа и достигнаха върховете на военната и трудова доблест“.

Владимир Путин обърна внимание, че се опитват да изопачат истината за Втората световна война:

„Разрушават паметници на борците срещу нацизма, издигат на пиедестал предателите и нацистките колаборационисти, заличават паметта за героизма и благородството на войници освободители. Според Путин реваншизмът и подигравката с историята са част от общата политика на западните елити за разпалване на все повече регионални конфликти, междуетническа и междурелигиозна вражда и ограничаване на суверенни, независими центрове на световното развитие. Ние отхвърляме претенциите на всяка държава или съюз за изключителност“.

„Русия ще направи всичко, за да предотврати глобален конфликт, но няма да позволи на никого да я заплашва“, добави Путин, като припомни, че руските стратегически сили винаги са в бойна готовност.

„Западът иска да забрави уроците от Втората световна война, но Русия помни, че съдбата на човечеството е решена в кръвопролитни битки от Мурманск до Кавказ и Крим“, продължи той. „В същото време, Русия никога не е омаловажавала значението на втория фронт и помощта на съюзниците“, подчерта Путин.

„Почитаме смелостта на всички войници от антихитлеристката коалиция, членове на съпротивата, подземни бойци, партизани. Никога няма да забравим нашата обща борба и вдъхновяващите традиции на съюза“, каза президентът на Русия и отбеляза, че Денят на победата се чества в контекста на специална военна операция.

„Всички участници в СВО, тези, които са на фронтовата линия, на линията на бойното съприкосновение, са нашите герои, ние се прекланяме пред вашата твърдост и самоотверженост, с вас е цялата Русия, те вярват във вас ветераните се тревожат за вас“, каза Путин.

Руският президент подчерта, че Денят на победата обединява всички поколения. „Продължаваме напред, опирайки се на нашите вековни традиции. И съм уверен, че заедно ще осигурим свободно, безопасно бъдеще за Русия, нашия обединен народ“.

Военният парад в чест на 79-ата годишнина от победата във Великата отечествена война по традиция се проведе на Червения площад в Москва. В него участваха около десет хиляди души и над 70 единици техника.

BIG5

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here