Румен Радев: Днес е ден на почит към малкото останали български ветерани, участници във ВСВ, към хилядите, дали живота си за победата над нацизма

0
15

 

Кампанията за избори на национален парламент да не заглушава дебата за бъдещето на Европа, препоръча държавният глава

 

„Днес е ден на почит към малкото останали български ветерани, участници във Втората световна война, към хилядите българи, участвали в тази война, към хилядите дали живота си за победата над нацизма. Благодарение на тяхната саможертва се откри пътя към днешна мирна и обединена Европа. В Деня на Европа нека си пожелаем Европейски съюз, който още по-активно се ангажира и допринася още по-ефективно за развитието на държавите членки. Очаквам ЕС да се ангажира по-активно с утвърждаването на принципите на демокрацията и на спазването на човешките права, на правовата държава в страните от Западните Балкани, които заявиха своите амбиции за присъединяване към Европейския съюз.“

Това заяви президентът Румен Радев пред журналисти след церемонията, в която заедно с вицепрезидентът Илияна Йотова поднесоха цветя пред Паметника на Незнайния воин по повод отбелязването на 79 години от победата над нацизма във Втората световна война.

Може да бъде изображение с 3 души и текстово съобщение

„Всяка партия трябва да заяви защо иска властта“, заяви държавният глава и изрази очакване в предстоящата кампания за избори за Европейски парламент да се чуе съдържателен дебат за бъдещето на Европа.

„Нека всеки, който претендира да представлява България в ЕП, да заяви ясни позиции как ще допринася за прогреса на целия ЕС, но и за защитата на българските национални интереси по отношение на мащабите и скоростта на преход към зелена икономика, прекратяване на войната между Русия и Украйна“, допълни Радев.

Той призова всички партии да положат системни усилия кампанията за избори на национален парламент да не заглушава и измества напълно дебата за бъдещето на обединена Европа.

„Обществото ни очаква съдържателен политически дебат – по-малко черен пиар и повече идеи“, подчерта президентът.

По отношение на Северна Македония Румен Радев посочи, че винаги е бил с открита позиция. „Крайно време е, и то ще проличи много скоро, дали новият президент и партията, която спечели, ще заработят най-сетне за европейската перспектива на страната или ще поемат по друга посока. Винаги съм подкрепял европейската интеграция“, каза още държавният глава.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here