ООН настоява за разследване на масовите гробове в Газа

0
22

 

Съветът за сигурност на ООН призова за независимо и незабавно разследване след откриването на общи гробове около болници в ивицата Газа, предаде БТА. В гробовете, според информациите, са били погребани стотици хора.

В изявление членовете на Съвета за сигурност изразиха дълбокото си безпокойство от информациите за намирането на общи гробове в и около болниците „Насър“ и „Ал Шифа“ в Газа, където стотици тела, по-специално на жени, деца и на възрастни хора, са били погребани.

Членовете на Съвета подчертават необходимостта от търсене на сметки за това и призовават следователи да получат безусловен достъп до всички места, на които са открити общи гробове в Газа, за да извършат незабавно, независимо. пълно, прозрачно и безпристрастно разследване, за да установят при какви обстоятелства са били изкопани тези гробове.

Съветът не уточнява кой би могъл да извърши това разследване. Той подчертава, че e важно за семействата да научат каква е съдбата и къде се намират телата на техните изчезнали близки. В съответствие с международното хуманитарно право.

Болниците в ивицата Газа пострадаха тежко от началото на военната операция, извършена от Израел в Газа след кървавото нападение оттам на бойци на „Хамас“ срещу Южен Израел на 7 октомври. Израелската армия обвини „Хамас“, че използва болниците в Газа за военни цели, но палестинското движение отхвърля тези обвинения. През април Световната здравна организация заяви, че болницата „Ал Шифа“ е само „празна черупка“, осеяна с трупове.

Високопоставен представител на „Хамас“ заяви, че палестинското движение иска спокойствие и сделка за действителна размяна на заложници за затворници, но израелският премиер Бенямин Нетаняху искал войната да продължи, предаде Ройтрес, цитирана от БТА.

„Хамас“ не е преустановил, нито се е изтеглил от преговорите за прекратяване на огъня, заяви висшият представител на движението Халил ал Хая.

„Окупаторите се обърнаха срещу предложенията на посредниците“, добави той пред телевизия „Ал Араби“.

Палестинското движение заяви, че усилията за постигане на споразумение за прекратяване на огъня в ивицата Газа са се върнали отново в изходна позиция, след като Израел е отхвърли предложението на международните посредници.

Ливанското шиитско движение „Хизбула“ изстреля около 35 ракети от Южен Ливан по Кириат Шмона в Северен Израел, предаде ДПА, цитирана от БТА.

Израелските сили съобщиха, че са прехванали 15 от ракетите, а останалите да паднали в града или на открити терени. Има нанесени щети по сгради и коли.

Няма пострадали или убити хора до голяма част заради това, че повечето от жителите на Кириат Шмона напуснаха града още в началото на войната в Газа през октомври миналата година.

При ракетните удари днес са предизвикани и пожари в града и десет противопожарни екипа са били пратени, за да потушат пламъците.

В отговор на обстрела израелските военни нанесоха удари по въздух по пет сгради. Използвани от „Хизбула“ в Южен Ливан и обстрелваха и поразиха позицията, от която ливанското шиитско движение е открило огън по Израел.

Два залпа от ракети бяха изстреляни от ивицата Газа от бойци на „Хамас“ по Южен Израел. При което беше ранена една жена в израелския град Бершееба. Това предаде Франс прес, цитирана от БТА, като се позова на израелските сили.

Девет ракети са били изстреляни от района на град Рафах, в южната част на ивицата Газа. След това още пет ракети са били изстреляни от централната част на Газа по Бершееба. Той се намира на около 40 километра от разделителната линия между Израел и анклава.

Отекнали са сирени за нападение в Бершееба. Нито една от изстреляните ракети днес не е била прехваната от израелските сили, съобщи израелската армия. Първите девет ракети са паднали в пусти района на окръг Бершееба. От останалите ракети една е паднала в самия град, докато другите са паднали в района му. Пострадала е една жена на 37 години, която е откарана в болница.

Въоръженото крило на „Хамас“ – „Бригадите Иззедин ал Касам“ пое отговорност за изстрелването на ракетите в изявление, публикувано в „Телеграм“.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here