Официално от Скопие: Гордана Давкова става президент при 47,47% активност на вота

0
11

 

Държавната избирателна комисия (ДИК) на Северна Македония обяви след заседание днес окончателните официални резултати от проведените на 8 май избори за президент и нов парламент на страната.

 

Гордана Силяновска Давкова е избрана за президент на Република Северна Македония с мнозинство от гласувалите избиратели – 561 000 гласа срещу 251 899 на нейния опонент Стево Пендаровски, обяви председателят на Държавната избирателна комисия (ДИК) Александър Дащевски, предава БТА.

След обявяването на окончателните изборни резултати за президентските избори ДИК трябва да внесе в парламента доклада си, за да може председателят на парламента да насрочи заседание за встъпване в длъжност на новия президент, което трябва да се състои утре по обед. На 12 май изтича мандатът на досегашния президент на страната и новоизбраният Гордана Силяновска трябва да положи клетва пред депутатите от стария състав на парламента, тъй като новият парламент ще бъде конституиран според законовите срокове до 28 май.

От общия брой на вписаните в избирателния списък 1 814 317 избиратели в президентските избори са гласували 861 218 гласоподаватели. Действителните бюлетини са 812 899, недействителните – 48 289, а процентът на гласувалите е 47,47.

Университетският професор и досегашен депутат от ВМРО-ДПМНЕ Гордана Силяновска-Давкова ще бъде шестият президент на Северна Македония и първата жена, избрана на тази позиция.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here