Социолог: Затъваме, хора. България си отива пред очите ни

0
21

 

„Четири години България цикли. България е на пауза. Това е категорично загубено време. Това или продължава спираловидно надолу, или се появява някой с диктаторски уклон, който се харесва на хората като възможност за изход“, коментира Първан Симеонов, социолог от „Галъп интернешънъл“.

„Ние сме в преддверието на криза на демокрацията. Това е големият въпрос. Кой е този изход? Въпросът е на съдържание – могат ли политиците да предложат такова“, добави той.

„Протестните настроения избиват през най-неподозирани места. Обикновено избиват през някой нов голям. На тези избори такъв няма да се явява. Очакването е към Радев в бъдеще. Те могат да избият на различни места. Достатъчно е да отворите YouTube и да видите колко интересни говорители има там, които привличат интерес. Появяват се хора, които разказват обратното на утопиите. Те са реакция. Тази обществена реакция може да избие през неподозирани места. Ваня Григорова се превърна в звезда. Проблемът сега е, че няма обединение, както за местните избори. На втория тур в София се събра около нея много протестен вот, но не сега нямаме втори тур. Сега ще трябва да има автентичен вот“, посочи Първан Симеонов в ефира на bTV.

„Затъваме, хора. България си отива пред очите ни. Смятаме някакви формули по цели дни и така живеем в последните четири години. Погледнете накъде вървят показателите на активността. Погледнете къде бяха след последните упражнение за махане на машините и къде беше доверието в изборите – на дъното. Хората се скриха от екзитпола, за да не кажат за кого са гласували. Това са симптоми на заболяване на представителството“, допълни Първан Симеонов.

„Неведнъж е имало месиански изход от тази ситуацията. И при изчерпването на двуполюсния модел с идването на Симеон Сакскобургготски, и с липсата на доверие при „Тройната коалиция“ и идването на Бойко Борисов. Това няма да стане на тези избори, но се освобождава такова пространство за някой, който да направи революционна промяна в електоралната картина, каза политологът Димитър Ганев от агенция „Тренд“.

„Освен вариант за нов месия, аз не изключвам възможността за нови месиански идеи. Има говорители, които се застъпват за президентска република и настояват, че парламентарната република е изчерпана. Би могло да има подобно предложение, но това магическо хапче няма да ни излекува“, добави той.

„Протестен вот се трупа повече от година и половина. При предишни случаи протестният вот е подкрепял партия, но сега е избрал да не упражнява правото си на глас. Очакваме същата или доста сходна избирателна активност“.

Според него „Солидарна България“ и „Синя България“ имат потенциал на предстоящите избори, но зависи от кампаниите, които ще развият.

„Трябва да правим разлика межди местни и парламентарни избори. Ваня Григорова се яви на мажоритарни избори за кмет на София, а сега е съпредседател с Мая Манолова на коалиция. Ваня Григорова се възползва от слабостта на двата големи субекта в София, което успя да надуе резултатите, но не сега това е ситуацията в момента. Сега виждам три варианта – да има повторение на сглобката, кабинет около ГЕРБ, ДПС и трета партия или нови избори“, коментира още Димитър Ганев.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here