Франция призова Израел незабавно да спре военната операция в Рафа

0
21

 

Франция призова Израел незабавно да спре военната операция в Рафа. В изявление, публикувано в петък, министерството втвърди тона към Израел и поиска „незабавно да отвори отново пропускателния пункт Рафа към Египет“, който израелската армия превзе, и да „направи всичко възможно“, за да гарантира защитата на цивилните.

BFM TV добави, че френското министерство подчертава, че отварянето на ГКПП Рафах е необходимо с цел доставяне на хуманитарна помощ на цивилното население и позволяване на най-уязвимите да напуснат ивицата Газа.

Париж изрази съжаление от началото на израелската военна операция в Рафа и призова израелските власти да „направят всичко възможно, за да осигурят защитата на цивилните и да гарантират достъпа до хуманитарна помощ, в съответствие с международното право“.

Смята се, че операцията в Рафах заплашва да предизвика катастрофална ситуация за цивилното население на Газа, което вече е било разселено няколко пъти.

Франция призова Израел да възобнови преговорите, заявявайки, че това е единственият възможен начин за освобождаване на заложниците и постигане на постоянно прекратяване на огъня.

По-рано тази седмица израелската армия пое контрола над пропускателния пункт Рафа между ивицата Газа и Египет от палестинска страна.

източник: Труд

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here