Гръцкият посланик напусна заседанието на парламента на РСМ в знак на протест

0
11

 

„Заявявам, че съвестно и отговорно ще изпълнявам функцията президент на Република Северна Македония…“, гласят първите думи от клетвата, но Силяновска произнесе: „Заявявам, че съвестно и отговорно ще изпълнявам функцията президент на Македония“

 

Депутатът от ВМРО-ДПМНЕ Антонио Милошоски съобщи в социалната мрежа Х, че гръцкият посланик в Скопе е напуснала, в знак на протест, заседанието на парламента и встъпването в длъжност на новоизбрания президент на РСМ, предава „Фокус“.

„Гръцкият посланик София Филипиду, която присъстваше на заседанието на Народното събрание на Република Северна Македония за встъпването в длъжност на Гордана Силяновска-Давкова като президент на страната, напусна пленарната зала в знак на протест, защото Силяновска-Давкова при полагане на тържествената клетва не използва конституционното име на държавата Северна Македония, а  само Македония“.

Новоизбраният президент на Република Северна Македония Гордана Силяновска-Давкова встъпи в длъжност, след като положи клетва пред парламента в Скопие.

„Заявявам, че съвестно и отговорно ще изпълнявам функцията президент на Република Северна Македония…“, гласят първите думи от клетвата, но Силяновска произнесе: „Заявявам, че съвестно и отговорно ще изпълнявам функцията президент на Македония“.

Според Преспанско споразумение страната се преименува на Република Северна Македония и променя конституцията си, а Гърция, от своя страна се съгласи да  подкрепи членството на РСМ в НАТО и ЕС.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here