Демобилизация? Ще бъдат ли върнати мобилизираните у дома след назначаването на Белоусов?

0
20

 

Руският писател и политик Захар Прилепин се обърна към Андрей Белоусов, номиниран за поста министър на отбраната, с молба за ротация на мобилизираните, които са били на фронта почти две години. „Да не сменяш хората във война в продължение на години е престъпление“, написа Прилепин в канала си в Telegram.

Почти всеки месец се появяват съобщения за нова вълна на мобилизация. През април 2024 г. Картаполов отрече думите на украинския президент Владимир Зеленски, че през лятото в Русия се планира нова вълна на мобилизация. Украинският президент твърди, че Русия се готвела да мобилизира още 300 хиляди души. Месец по-рано в социалните мрежи започна да се разпространява заповед за допълнителна мобилизация след президентските избори, уж подписана от министъра на отбраната Сергей Шойгу. Държавната дума го нарече фалшива новина.

Как се отнасят към предложението за демобилизация депутати и военни кореспонденти:

Първият заместник-председател на комисията по отбрана на Държавната дума Алексей Журавльов (партия „Родина“): Напълно подкрепям Захар Прилепин, най-вече защото самият аз често съм на линията на бойно съприкосновение и често общувам с мобилизирани хора. Многократно съм повдигал този въпрос – невъзможно е хора, които са подкрепяли страната в трудни времена, отговаряйки на спешните нужди на специална операция, да служат вечно. Всеки договорен войник има краен срок, след който ще бъде демобилизиран, ако изведнъж не иска да удължи престоя си в армията, тогава защо мобилизираните бяха равни на крепостните? Разбира се, трябва да обмислите цялата процедура и в никакъв случай да не отстранявате всички от бойно дежурство едновременно, това е изключено. Ротацията трябва да е плавна и по никакъв начин да не влияе на баланса на силите на фронтовете. Освен това при сегашните цифри за набиране на военнослужещи на договор, за които говори Министерството на отбраната, има кой да замести мобилизираните.

Председателят на комисията по отбрана на Държавната дума Андрей Картаполов: Всеки човек има право на собствено мнение. Това е лично мнение на Прилепин.

Бивш служител на пресслужбата на Министерството на отбраната Михаил Звинчук (телеграм канал Rybar): Не вярвам смяната на шефа на военното ведомство да повлияе по някакъв начин на въпроса с мобилизираните. Факт е, че тези, които заминаха за мобилизация през есента на 2022 г., сега се превърнаха в пълноценни бойци, които удържат фронта. И ако сега бъдат демобилизирани, това просто ще означава да изхвърлите от фронта огромен брой хора, които си знаят работата и знаят защо я вършат. Следователно, ако трябва да се предприемат някакви мерки, то най-вероятно това ще бъде частична демобилизация, планова, за замяна на контингента, който участва в изпълнение на задачи в зоната на специална военна операция, както и замяната им с бойци, които вече са тествани. Сега процесът на подбор за военна служба по договор позволява „безпроблемно“ въвеждане в експлоатация на нови части от доброволци или хора, които просто са подписали договор с Министерството на отбраната. На теория те могат да се използват. Въпреки това, поради началото на настъплението в северната част на Харковска област и нарастващия темп на специалната военна операция и настъплението на руските войски, смятам, че това няма да бъде направено, тъй като това заплашва да наруши плановете за по-нататъшно настъпление на руските въоръжени сили.

източник: RTVI; снимка: Комерсант

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here