„Предателство, а не провал“: Украинската армия обвинява Киев, че е неподготвен за руска офанзива

0
10

 

„Това беше или престъпна небрежност, или корупция. Не беше провал. Това беше предателство“

 

Украинският командващ Денис Ярославски в интервю за Би Би Си обвини Киев в катастрофална неподготвеност за настъплението на руските войски в района на Харков.

Денис Ярославски не крие гнева си. Като командир на украински специален разузнавателен отряд участва в украинската внезапна офанзива в района на Харков през есента на 2022 г. След това нахлуващите руски войски бяха отблъснати обратно към украинската граница. Но сега Денис и неговите бойци трябва да направят същото.

„Руснаците току-що влязоха“, казва горчиво Ярославски, подчертавайки пълната липса на защита на границата.

Командирът иска да знае какво се случва с украинската защита. Според него просто не е имало първа защитна линия.

„Там трябва да е имало минни полета. За две години там можеха да направят укрепления с минус три етажа. Руснаците просто влязоха“, казва Ярославски.

Показва на журналистите видео, направено с дрон отпреди няколко дни. На него се вижда как малки колони руски войски просто пресичат границата, без да срещат съпротива.

Според Денис Ярославски служителите в Киев са твърдели, че се изграждат защитни структури – и за това се харчат огромни суми, но според него в действителност те просто не съществуват.

„Това беше или престъпна небрежност, или корупция. Не беше провал. Това беше предателство“, заявява той.

Командирът смята, че поради некомпетентността на Киев украинската армия търпи неоправдани загуби. „Сега, поради факта, че някой не е построил укрепления, ние отново губим хора“, казва горчиво Ярославски.

И още свидетелски разкази пред западни медии от украински военнослужещи

Друг украински източник заявява пред Le Monde, че ВСУ няма средства да защити Харковска област.

Защитата на украинските въоръжени сили в граничния с Русия град Волчанск не е подготвена за действията на руските сили, съобщава френският вестник Le Monde, позовавайки се на анонимен украински военнослужещ, намиращ се в града.

„Източникът на вестника потвърждава с тревога, че отбраната на Волчанск не е подготвена и че районът не разполага с необходимите средства за блокиране на руските въоръжени сили“, се казва в материала.

Руската армия извършва атаки от зори на 10 май в четири посоки северно от град Харков, в Източна Украйна. След три дни интензивни боеве и бомбардировки, руското настъпление успя да образува два джоба с обща площ от около 130 km 2 по границата, но не надхвърли 8 km в дълбочина и не проби главната отбранителна линия, защитаваща Харков. където все още живеят 1,3 милиона жители, според областния управител Олег Синехубов.

Източник на Le Monde, който също се бие във Вовчанск в друга част, потвърждава, ужасен, че „отбраната на Вовчанск не е подготвена“ и че „необходимите средства не са в района за блокиране на офанзивата, докато руснаците се разгръщат все повече и повече сили пред нас.”

Освен Волчанск, руските войски развиват настъпление в района на Харков и в друга посока – към голямото село Липци. Няколко населени места там вече са освободени.

BIG5

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here