Срещата Мицотакис – Ердоган: Не трябва да оставаме пленници на миналото

0
10

 

„Ще увеличим нашите двустранни търговски отношения до 10 милиарда долара“, каза Реджеп Тайип Ердоган

 

„Поздравявам ви сърдечно и с уважение. Изпитвам голямо удовлетворение да приемам уважаемия г-н Мицотакис и неговата делегация в Анкара“. Това каза Реджеп Тайип Ердоган в съвместните изявления на двамата политически лидери.

„Тъй като посетих Атина през декември 2023 г. и бяхме потвърдили взаимното си съгласие да запазим диалог, записахме тази среща и Атинската декларация за добросъседски отношения. Това посещение е отражение на това споразумение и аз му благодаря за неговата коректност“, добави той.

Гръцкият премиер Кириакос Мицотакис заяви в понеделник, че Гърция и Турция „не трябва да остават пленници“ на миналото. Той добави, че двете страни трябва да засилят двустранните контакти и сътрудничество в бъдеще.

„Въпреки нашите различия във възгледите, ние доказахме, че сме отворени за печелившо сътрудничество.“, каза той на пресконференция след разговори с турския президент.

Мицотакис потвърди подкрепата на Гърция за присъединяването на Турция към ЕС „въпреки големите трудности… при условие, че тя се интегрира към европейските достижения на правото“.

Що се отнася до миграцията, гръцкият премиер призна приноса на Турция за спирането на незаконната миграция в Егейско море. „Съвместните ни усилия да спрем трафикантите на хора дадоха резултати. Турция има положителен принос в това отношение.“

Относно войната в Близкия изток Мицотакис призна правото на Израел на самоотбрана след терористичната атака от 7 октомври. Въпреки това предупреди за асиметричното използване на сила от страна на Израел в ивицата Газа. Атина и Анкара не са съгласни с определението на Хамас като терористична организация. Съгласни са обаче, че на насилието трябва да се сложи край и е необходимо дългосрочно прекратяване на огъня.

„Нека се съгласим да не сме съгласни“, каза Кириакос Мицотакис, отговаряйки на Ердоган, който каза, че е натъжен от гръцкото мнение, че Хамас е терористична организация, добавяйки, че „ние сме съгласни, че наземна операция в Рафах би била неприемлива“.

Той каза още, че решението на турските власти да превърнат византийския храм Хора в джамия „е жалко“.

„Вярвам, че това необикновено място е дело на човечеството, което принадлежи на цялото човечество.“

От своя страна Ердоган каза, че между Турция и Гърция няма неразрешими проблеми и че една стъпка към решение за разделения остров Кипър би укрепила регионалния мир и стабилност.

Той каза, че двете страни се фокусират върху положителен дневен ред, поддържайки  диалог въпреки различията в мненията, добавяйки, че работят за постигане на целта за увеличаване на двустранната търговия до 10 милиарда долара от 6 млрд. долара.

Относно преобразуването на храма Хора, Ердоган каза, че правителството му е „ангажирано да запази всеки обект на културно наследство, признат от ЮНЕСКО. Джамията Чора вече е отворена за всички с новата си идентичност.“

Позовавайки се на мюсюлманското малцинство, което живее в североизточния регион на Гърция Тракия, Ердоган каза: „Виждаме малцинствата като мост на приятелството между двете страни. Очакваме положителната атмосфера в нашите отношения да допринесе за правата на турското малцинство в Гърция“.

В отговор на това изявление Мицотакис каза, че Гърция смята активното присъствие на мюсюлманското малцинство в гръцката политика „за наш успех“. Той каза, че се надява същото да важи и за православното християнско малцинство в Турция.

Турският президент каза, че двамата лидери са обсъдили сътрудничеството си в борбата с тероризма. „Борбата срещу тероризма, включително FETO, PKK и DHKP-C, беше на върха на нашия дневен ред. Нашето антитерористично сътрудничество с Гърция се засилва с всеки изминал ден и ние сме съгласни с факта, че няма бъдеще за терористичните групи в нашия регион“.

Кой присъства на срещата?

Според правителствени източници на срещата между гръцкия премиер и турския президент присъстват двамата външни министри Йоргос Герапетритис и Хакан Фидан и двамата дипломатически съветници Анна Мария Бура и Акиф Цагатай Килич.

превод и редакция: Mediamall

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here