Грузия прие противоречивия закон за чуждестранните агенти

0
22

 

Предвижда се НПО, което получава над 20% от финансирането си от чужбина, да се регистрира като чуждестранен агент

 

С 84 гласа „за“ и 30 „против“ грузинският парламент одобри и на трето четене противоречивия закон за чуждестранните агенти, съобщи БНТ.

Новият закон, наричан от противниците му „руският закон“ предвижда всяка организация, която получава над 20% от финансирането си от чужбина, да се регистрира като чуждестранен агент.

Очаква се президентът Саломе Зурабишвили да наложи вето. Часове преди законопроектът да бъде окончателно гласуван, премиерът Иракли Кобахидзе заяви в телевизионно обръщение, че законът ще бъде приет и че това е волята на грузинците.

Решението идва на фона на продължили близо месец ежедневни протести по улиците на столицата Тбилиси и пореден бой в парламента днес.

„Грузинският парламент ще изпълни волята на по-голямата част от обществото и ще приеме на трето четене законът, с който значително ще намалим разделението, което умишлено ни се насажда отвън. Ако бъде принудена да прави неоправдани компромиси и загуби суверенитета си, Грузия лесно ще последва съдбата на Украйна – както ни заплашиха през изминалите дни западни политици. Никой извън страната ни не може да ни попречи да защитим своите национални интереси“, заяви Иракли Кобахидзе, министър-председател на Грузия.

Свързана тема:

Волгин: Протестът на грузинските НПО е всъщност борба хем да си запазят тлъстите чуждестранни грантове, хем да продължат да се правят на “независимо гражданско общество”

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here