Корупция в Гранична полиция: Видео записи разкриват как митничари на ГКПП „Кулата” си разпределят плячката

1
28

 

Единият от униформените говори по телефона, като след привършване на разговора броящият пачките пита: „Колко човека сме?”, а колегата по корупция отговаря „Осем”. В друго видео се чува, че разпределят за ден по 200 евро на 10 души.

 

„Гранична полиция” на ГКПП „Кулата” тъне в корупция. Сайтът Narod.bg публикува видео записи, които нагледно показват как митничарите си делят евра от взети подкупи. Първият клип е публикуван на 9 май 2024 г., но е заснет на 25 април 2023 г. Вторият запис е сниман тайно на 2 юни 2023 г. и е с продължителност 12 минути и 28 секунди.

В първото видео се чува:

„ –  … на 10 човека по 200 евро!
– 11 ли са отвънка?
– 10, бе, броил съм ги.
– Боби Верев, …за мен, Лазо, Силва и Росен, Ицо, Боби, Димов“#038;enablejsapi=1&iv_load_policy=3&modestbranding=1&rel=0&autohide=1&playsinline=0&autoplay=0" width="696">


На видеото се разпознават лицата на униформените служители, подчинени на шефа на Регионална дирекция ”Гранична полиция” – Смолян Ивайло Стоянов, известен в митничарските среди с прякора Иво Бебето. Твърди се, че от еврата, които се делят всеки ден, една определена част отивала нагоре по веригата до кабинета на Ивайло Стоянов – Бебето.

Според източниците на Narod.bg, Ивайло Стоянов е известен със своя охолен начин на живот, който не се постига със заплата – апартаменти в София; луксозни лимузини; къща в Лондон за дъщеря му, за да не плаща наем; вила в Гърция; вила в петричко село и пицария в центъра на родния Петрич. Синът му е известен с огромните суми, които губи по казина, но баща му отива после и му плаща задълженията, като в Петрич се говори, че последния път Бебето олекнал с близо 200 000 евро.#038;enablejsapi=1&iv_load_policy=3&modestbranding=1&rel=0&autohide=1&playsinline=0&autoplay=0" width="696">


 

От разговора във второто видео става ясно, че осем митничари са замесени в схемата по взимане на подкупи, които после разпределят.

В клипа без много зор се чува да се споменава: „Мая”, „даде ми едно 20”, „Ламбре”, „Пъшева” – вероятно собственичката на „Юлием-6” ЕООД Лилия Иванова Пъшева, която има обект на браздата, уточнява Narod.bg.

Единият от униформените говори по телефона, като след привършване на разговора броящият пачките пита: „Колко човека сме?”, а колегата по корупция отговаря „Осем”.

После започва лек спор за „10”, при което граничният полицай с телефона уточнява, че са ги разбили, защото „нали платихме на Наско”.

Към 11-ата минута от тайния запис се появява и нов „герой”, с който започва нова делба: „за теб, на изхода, на Боби и Йоан, требва да са по 20. На четиримата и на мен – по 5”, уточнява разпределителят на евробанкноти.

На финала се уточнява, че „има още 7-8 буса”, на което колегата отвръща: „Най-малко, най-малко…”

Районът под контрола на Ивайло Стоянов – Бебето е видимо доходоносен. Две международни шосета преминават през зоната за отговорност на „Гранична полиция” – Смолян: Е 79 към ГКПП „Кулата-Промахон“ и Е 85 към ГКПП „Капитан Петко войвода“. Дирекцията на Иво Бебето осъществява граничен контрол общо на 484,683 км са сухоземна граница и а 43,084 км са речна. Задачите по граничния контрол на ДГ се изпълняват на територията на четири области: Хасково, Кърджали, Смолян и Благоевград с общо 29 гранични общини.

Има няколко важни въпроса:

Шефът на Регионална дирекция „Гранична полиция” – Смолян Ивайло Стоянов – Иво Бебето наясно ли е с дивашката корупция на браздата?

Ако МВР, ДАНС и прокуратурата се захванаха с корупцията по върховете в Агенция „Митници“, то не е ли крайно време да се разследва какво става и в „Гранична полиция“?

BIG5

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here