The Washington Post: Защо руските войски внезапно успяха да настъпят към Харков

0
36

 

Вашингтон и Киев направиха грешки – и Москва се възползва

По време на война винаги трябва да очаквате неочакваното. Украинските сили се подготвят за пролетна или лятна руска офанзива, съсредоточена върху района на Донбас в Източна Украйна, в продължение на успеха на Русия през февруари при превземането на град Авдеевка. Тази атака все още може да се случи, но междувременно руските войски са предприели неочаквано трансгранично нападение в района на Харков в североизточната част на страната, пише The Washington Post.

Приблизително пет руски батальона успяха да напреднат близо пет мили навътре в Украйна само за няколко дни, превземайки редица села и изпращайки украинските защитници в това, което може би е най-бързото руско настъпление от началото на войната през февруари 2022 г. Ген.-лейт. Кирило Буданов, ръководител на украинското военно разузнаване, описа ситуацията пред New York Times в понеделник като „на ръба“ и се движи „към критична“.

Ако руснаците продължат да напредват, те отново могат да стигнат в обхвата на артилерията на Харков, вторият по големина град в Украйна. Посетих Харков през март и видях разрушенията, нанесени от руската артилерия през 2022 г.; белезите все още личат в множеството изоставени многоетажни жилищни сгради в покрайнините на града. Би било ужасно, ако се повторят тези руски атаки. Най-лошият сценарий би бил падането на Харков . Това все още е малко вероятно, но за да спаси града, Украйна трябва да изтегли войските си от Донбас, което улеснява руснаците да напредват в този регион.

Защо руснаците имат този внезапен успех? Обяснението е комбинация от руска военна мощ и гафове на Украйна и САЩ.

Руските сили подобриха своите бойни характеристики от първите дни на войната, когато не можеха да направят нищо правилно. Те се адаптират към условията на бойното поле – например, като използват мотоциклети , за да напредват бързо към украинските линии, вместо да разчитат на тромави танкове и бронирани превозни средства, които лесно могат да бъдат хванати от украински дронове и артилерия. По-важното е, че те използват тежки „плъзгащи се бомби“, за да стриват на прах украинските линии, докато собствените им системи за електронна война заглушават украински дронове и ракети, пише още изданието.

Междувременно въоръжените сили на Украйна бяха сериозно затруднени от дългото забавяне на одобряването на помощта от САЩ. Украинските войски се оказаха превъзхождани 10 към 1 в артилерийски боеприпаси, а боеприпасите им за противовъздушна отбрана също са опасно изчерпани.

The Wall Street Journal съобщава, че „през последните шест месеца Украйна е прихванала около 46% от руските ракети, в сравнение със 73% през предходния шестмесечен период. Миналият месец нивото на прихващане падна до 30% от ракетите.“ Неспособността на Украйна да осигури адекватна противовъздушна отбрана за войските на фронтовата линия означава, че Русия успя да използва въздушна мощ в значителна степен за първи път.

Американските боеприпаси и оръжия сега текат , най-накрая, след като Конгресът одобри пакет от помощ от 61 милиарда долара, но ще отнеме месеци, за да се снабдят адекватно всички украински сили. Това създава прозорец на уязвимост, който руснаците експлоатират.

Руснаците също могат да се възползват от ограниченията на САЩ срещу използването на каквото и да е американско оръжие за атака на законни военни цели на руска територия. Институтът за изследване на войната, мозъчен тръст във Вашингтон, обвинява неотдавнашния напредък на Русия „ до голяма степен “ в тези ограничения, които правят невъзможно украинските сили да ударят руските войски, които се събират, за да ги атакуват само на няколко мили. Великобритания вече премахна подобно ограничение за използване на своите оръжия, но самоунищожителните ограничения на САЩ остават в сила.

Правителството на Украйна, за съжаление, също по невнимание даде възможност на руското настъпление, като беше толкова бавно да разшири въоръжените си сили и да изгради укрепления. Докато Русия значително увеличи броя на своите войски в и около Украйна – до близо 500 000 – Украйна все още има само около 200 000 войници на фронта. Много от неговите части, които се бият без прекъсване повече от две години, са силно изтощени .

Недостигът на украинска работна ръка е очевиден отдавна, но едва миналия месец парламентът най-накрая прие нов закон за мобилизация . Сега Украйна планира да създаде 10 допълнителни бригади , но набирането, обучението и въоръжаването ще отнеме месеци — време, което Украйна няма.

Украйна също беше скандално бавна в укрепването на своите граници и фронтови линии. Миналогодишната украинска контраофанзива спря, защото руските минни полета, окопи и бариери се оказаха непревземаеми. Липсата на съизмерими украински укрепления сега позволява настъплението на Русия. „Нямаше първа линия на отбрана“, оплака се украински офицер в района на Харков пред BBC . „Руснаците… просто влязоха, без никакви минирани полета.“

През март украинският президент Володимир Зеленски най-накрая обяви инициатива за изграждане на 1200 мили укрепления през три отбранителни линии. Тези линии сега се изграждат, но трябваше да бъдат поставени преди много месеци. Това забавяне отразява провала на Зеленски да направи повече, за да мобилизира украинското общество за войната. Строителството на луксозни жилищни сгради продължава в Киев и Западна Украйна, въпреки че страната води война за оцеляване. Всички налични строителни работници и цялото им оборудване отдавна трябваше да бъдат изпратени да строят укрепления.

източник: Труд

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here