Борисов във Враца: Ще платим горчиво експеримента ПП-ДБ във властта

0
15

 

„Ние сме най-желаните партньори в момента – най-силни, най-системни“, заяви лидерът на ГЕРБ пред симпатизанти във Враца

 

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов участва в предизборна среща със симпатизанти на партията във Враца. Пълната зала го приветства с бурни аплодисменти. Той е придружаван от доскорошния председател на Народното събрание Росен Желязков. Домакин на събитието бе кметът на Враца Калин Каменов.

„Искам да кажа нещо за моя приятел словашкия премиер Роберт Фицо, когото простреляха преди няколко часа и бере душа. Това не трябва да се случва с никой, не само с премиерите“, изтъкна лидерът на ГЕРБ по повод покушението срещу Фицо.

„Горчиво ще си платим за тези три години на експеримента ПП-ДБ във властта“, заяви Борисов. „Хората знаят, че този кабинет беше на компромиса, сглобен от Алексей Петров и свърши някои добри неща. Имаше период на стабилност и най-вече изглеждахме добре пред външните партньори. Няма да се спираме на безобразията им, има кой да ги види. Тук въпросът е, ако имаме повече от 69 депутати, какъв ангажимент можем да поемем пред този регион. Въпреки огромната съпротива, ние успяхме в парламента да вземем стратегически решения“, обясни Борисов.

Той коментира, че със затихващи функции централата АЕЦ „Козлодуй“ е получила нова възможност за живот. „Не само е диверсифицирано горивото за АЕЦ, но се подготвя построяването на два реактора IP-1000, за които няма да ви стигнат нито работниците, нито кариерите за това, което предстои като строеж. Именно за това изпълнителят, строителят е „Хюндай“ – държава в държавата, огромна световна компания. Тука са „Уестингхаус“ и „Хюндай“ – това ще даде възможност на изключително важния експертен капацитет от инженери, работници, които и сега работят в централата – 5 и 6 реактор, поколенията, които се учат там, да знаят, че това ще бъде енергийното сърце на България“.

Борисов подчерта, че изключително важният пътен коридор до Видин ще бъде построен. Той обеща още, че ако бъдат избрани и имат мнозинство, ГЕРБ ще вкарат България в еврозоната за една година. По думите му влизането в Шенген също е гарантирано.

Той коментира и охраняването на външната граница на ЕС: „Преди 3 години бяхме станали като витрина за Европа как се пази външната граница на ЕС, Шенген. Навсякъде даваха България за пример, за нулева миграция и изключителна толерантност към легалната миграция. За това ЕК ни даде 150 млн. евро, за да си подсигурим границата. Мога да поема ангажимент, че ако ние доминираме управлението, отново ще възстановим охраната на външните граници, да я сведем до състоянието преди три години за нулева миграция“, обеща той.

По отношение нелегалната миграция Борисов подчерта, че България има ангажимент: „Ние си вършим добре работата, те след това няма какво да ремонтират или да ни връщат обратно. Защото в техните центрове питат – откъде минахте. И ако се окаже, че има 5-10 човека, и да ни ги върнат, не е проблем. Проблем ще е, ако са 40-50 хиляди. Честното е – стягаме се, пазим границата и никакви мигранти. Бой по каналджиите – това правихме ние. И именно затова тогава имаше под 2% контрабанда на цигари. Няма да хвърлям обвиненията върху колегите, които се занимаваха с това в предишните години. Заварих границата на 34% контрабанда и я свалих под 2%. Можем да поемем ангажимент пред българите, че и това ще свършим“, категоричен е той.

По отношение изпълнението на Плана за възстановяване Борисов коментира, че има голяма вероятност да сме изгубили финансирането. „Това е, братя мои и сестри. Горчиво ще си платим всички за тези три години. Този експеримент, и не само техните избиратели (бел.ред. – на ПП-ДБ), и нашите ще си платят, и всички. Всички сега разбират каква огромна грешка са допуснали“, посочи той.

Борисов коментира и Зелената сделка, заради която са спрени много химически заводи и предприятия: „По време на война – като тази тежка война в Украйна, Израел, Палестина, ние нямаме право да рискуваме енергийния микс на България. Затова решихме за 4 години по 250 милиона да помогнем на Маришкия басейн, на АЕЦ „Козлодуй“. Да потиснем цената на тока, затова отложихме и либерализацията на цената на тока, за да няма удар по населението“.

„Чирен стана с милиард и 200 кубика. По наше време бях проницателен и си купих 25% за българите, за вас, от терминала за втечнен газ в Гърция. Като си поръчаме едно танкерче, по тръбите, си го съхраняваме в Чирен. 100% ваш, 100% на българите“, отбеляза още лидерът на ГЕРБ и допълни: „Така че, нито дума повече за ППДБ. Защото това е слабост. По-добре е всеки по пътя си. Разбирам кое ви дразни. Като гледате как Пеевски и Кирил Петков тренират бойни спортове и сега ти правят карикатури… Стават ми забавни, готини, любими – такива, каквито ми бяха последните месеци. И знам, че след 9-ти юни – пак мандаринки и такива работи. Но това не е най-важното. Помогнете ни, за да ни помогне и Господ. Защото не последното, а винаги започвам с това, че без Господа нищо не може да се направи“.

Бойко Борисов подчерта, че е много важно ГЕРБ да имат над 80 депутата, за да не се налагат „нови мимикрии и нови сглобки“. „Ние сме най-желаните партньори в момента, най-силни, най-системни. Знаете ни слабостите, опитваме се непрекъснато да се променяме, да не повтаряме стари грешки. Който не работи, той не греши“, заключи той.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here