Заради тежката ситуация на фронта: Зеленски отмени визитата си в Испания и Португалия

0
17

 

Украинският президент Володимир Зеленски отмени пътуването си до Испания и Португалия „поради сериозната вътрешна ситуация в Украйна“. Това съобщи CNN Portugal, цитирана от ТАСС.

Според телевизионния канал Киев е изправен пред тежка ситуация в няколко участъка на фронтовата линия, по-специално в района на Харков, което прави неуместно пътуването на украинската делегация в чужбина.

Кралският двор на Испания на свой ред съобщи за отмяната на срещата между монарх Филип VI и Зеленски, насрочена за 17 май.

Предвидено бе испанският крал Фелипе да даде прием в чест на Зеленски на 17 май. Освен това украинският президент трябваше да подпише с испанския премиер Педро Санчес двустранно споразумение в сферата на сигурността.

Испанското правителство заяви, че не може да коментира от съображения за сигурност.

Говорител на португалското правителство потвърди, че Зеленски е отменил визитата си, но не посочи причината за това.

Заедно с други страни от ЕС Испания се ангажира да подкрепя Украйна с финансова и военна помощ след началото на руската инвазия през февруари 2022 г., припомня Ройтерс. Според чернова на документ планираната визита на Зеленски трябваше да съвпадне с обявяването на ангажимент от страна на ЕС за дългосрочна подкрепа за Киев в сферата на сигурността.

На 13 май телевизионният канал SIC Notícias съобщи за намерението на Зеленски да посети Португалия през следващите дни за евентуално подписване на споразумение за сигурност между страните.

Испанският в. „Ел Паис“, позовавайки се на правителствени източници, съобщи, че украинският лидер и испанският премиер Педро Санчес ще подпишат подобно споразумение.

На 14 май Ройтерс съобщи, позовавайки се на изявление от кралския дворец, че Зеленски ще разговаря за Украйна с краля на Испания. Испанското правителство не предостави никакви подробности за посещението от съображения за сигурност. Очакваше се и президентът на Украйна да подпише в Испания двустранно споразумение за сътрудничество в областта на сигурността с испанския министър-председател Педро Санчес.

Руските сили в Украйна предприеха масирано настъпление на няколко направления след 10 май. Открит бе и нов фронт от север срещу Харковска област. Водят се тежки боеве в района на Волчанск. За броени дни руснаците завладяха над десетина населени места. Резервни части на ВСУ бяха изпратени за подсилване на отбраната на този участък от фронта.

На 14 май началникът на Главното разузнавателно управление към МО Кирило Буданов заяви, че Русия с атаката в Харковска област се опитва да отклони украинските сили от други части на фронтовата линия.

източник: epicenter.bg

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here