Васил Божков: Никога няма да „отпиша“ колекцията си! Ще си я върна обратно чрез решение на съда

0
14

 

В интервю пред „Медиапул“ Васил Божков разказва в детайли за своята колекция и акцията на прокуратурата срещу него. 

Г-н Божков, колко сте платил за колекцията си?

Не знам точно. Може би стотици милиони. Питайте прокурор Кънев (Ангел Кънев, прокурорът, наблюдаващ делата срещу Божков, б.р.).

Какво ви казаха при предишната прокурорска проверка на вашата коалиция през 2006 г.?

Нямам спомени каква прокурорска проверка е имало тогава, но всичко е било изрядно и законно.

Имаше публичен натиск да се разбере дали не купувате предмети, които са придобити чрез иманярство. Как сте придобивали тези предмети?

Естествено, че много от предметите са плод на иманярство. Хората копаят, изнасят зад граница, купуват чужди колекционери. Попадат в аукционни къщи. Аз после ходя и ги изкупувам на десеторно по-висока цени. При мен има предмети, които са били в Метрополитън, в музей в Йерусалим, в Лувъра. Купувал съм предмети от там, но нямам купени предмети директно от иманяри. Да не би в големите световни музеи половината предмети да не са от иманяри? Хората винаги са копаели. Търсят делви, жълтици, намират ценни предмети. Ако няма колекционери да ги изкупуват, те просто ще ги претопят и тези културни ценности ще изчезнат. Колекционерите си имат своя дял в опазването на културно-историческото наследство.

Когато бяхте в Дубай (през 2020 г.), пуснахте една снимка на сребърен ритон. И питахте дали този ритон не е откраднат от колекцията ви. Разбрахте ли какво е станало с този ритон?

За този ритон получих съобщение: „Виж какво има на пазара, интересува ли те?“ Казах, че не ме интересува, защото си е мое. Но публикувах, за да не го продадат случайно. Надявам се, че не е продаден. По-интересен е случаят с една хидрия. Аз си познавам предметите, защото съм ги издирвал по света и съм ги купувал лично. Хидрията я иззеха при прокурорската акция, а след това аз си я купих обратно от черния пазар на антики. После дадох пресконференция, а те се правят, че нищо не се е случило. Нека прокуратурата да обясни как иззетият предмет се появи тук. Може някои други предмети да са се появили и в други колекции. Хората знаят, че купувам. Музеи, дилъри, аукционни къщи… Но не всичко ми показват.

Много пъти се е говорило за международна оценка на колекцията ви. Някаква експертиза назначавана ли е досега?

Такъв тип експертиза за цената на колекцията не може да се направи. Може да се направи оценка като културно-историческо наследство. Тези предмети нямат материална цена или е огромна, никой не може да каже колко е. Преди години, когато бях в Катар, може би преди 2010 г., катарският музей беше нов и доста беден. Имаше някои неща от Корана, но имаха нужда от експонати. За малка част от колекцията ми предлагаха 600 милиона долара. Аз отказах да я продам. Каква е реалната цена на колекцията, аз не мога да кажа. И никой не може да направи такава експертиза. Всичко струва толкова, колкото се плати за него.

Все пак предприела ли е прокуратурата някакви действия по оценка на колекцията ви?

Не знам как ще се направи оценка. Това си е техен проблем. Може да се разбере лесно колко тези предмети са ми стрували на мен. Събираме фактурите с един калкулатор и виждаме за колко съм ги купил. Но трябва да се знае следното: Експертиза на не особено интересен предмет, който не е много съмнителен, отнема няколко месеца и струва около 5000 евро. Ако сметнем 6000 предмета по 5000 евро, ще разберем колко пари трябва да извадят. А сега да умножим 6000 предмета по два месеца, които са нужни за експертизата. Колко живот ще ни трябва да ги изчакаме тези експертизи? Това са някакви безумни глупости на прокурор Кънев да бави делото и да задържа предметите.

Отписал ли сте я колекцията?

Аз да я отпиша? В никакъв случай.

А как ще си я вземете обратно?

С решение на съда, предполагам. Тук няма престъпление и никой не иска експертиза, защото няма престъпление. От любопитство ли правят експертиза или защото колекцията е предмет на престъпление?

Вие твърдите, че прокуратурата е замесила и други държави в спора за колекцията.

Това е най-интересното. Прокуратурата е изпратила писма до други държави – Гърция, Турция, Северна Македония, Румъния, Италия, а може би и някои други. Да предлагаш културно-историческо наследство на Северна Македония, която иска да ни открадне историята, за мен това е престъпление! Може би (Борислав) Сарафов трябва да се самосезира и да предприеме някакви мерки.

Вие сезирал ли сте прокуратурата за „иззетия“ предмет, който се намира сега във вашия кабинет?

Аз съм сезирал прокуратурата пред цялото общество с пресконференция. Сега (с това интервю) пак сезирам Сарафов, който е временно изпълняващ длъжността главен прокурор. Ако трябва ще му напиша и писмен сигнал. Българското културно-историческо наследство се предлага на чужди държави като подарък.

Какво пише в тези писма, с които прокуратурата предлага предметите на други държави?

Пише им да дойдат и да видят, ако някои от предметите са техни, да си ги вземат. Горе-долу това пише. Такива предмети са срещани из целия Балкански полуостров. В античността сегашните граници не са съществували. Целта не е да се прави експертиза. Целта е тези предмети да не се върнат при мен никога, да не видят бял свят, а те са купени, за да ги гледат хората. Това е за хората, а не за (прокурор) Кънев да ги държи заключени в едно мазе (в НИМ).

Вие казвате, че ще си вземете колекцията със съдебно решение, но дотогава може да минат и 10 години?

Има време. За никъде не бързам (смее се). Всеки трябва да може да си носи последствията. Не може да вършиш престъпление и да не носиш никакви последствия, защото се криеш зад гърба на държавата.

Вие мислите, че някой ще понесе някакви последствия?

Нашата цел, ако влезем в парламента, е всеки да носи персонална отговорност.

Кажете, кой стои зад това изземване на колекцията, което според вас е незаконно?

Зад това стоят „Кой“ и Бойко Борисов. „Кой“ е Пеевски, ако някой го е забравил.

Много неща казахте за Борисов и Владислав Горанов. Какво знаете за Пеевски?

За Пеевски знам много неща, но трудно се доказват.

Имате право на лично мнение.

Пеевски съсипа „Булгартабак“. Шестото по големина тютюнопреработвателно предприятие в света, той го направи на нищо, а хиляди хора си загубиха поминъка. Пеевски… колко пари е взел от ББР? Ограбиха ли КТБ?

Имал ли сте лични контакти с този човек. Нещо искал ли е от вас?

Ние с този човек сме в много приятелски отношения. Лично от мен не е искал нищо. Какво може да иска от мен, освен да ме унищожи, както се оказа накрая. Аз съм присъствал, аз го знам какви простотии е правил през цялото време.

Защо е искал да ви унищожи?

Това не мога да си го обясня. Защо той и Борисов искат да ме унищожат? Това е въпрос, който ще им го задам лично, когато ги видя. Че той какво казваше Пеевски? Това не може да се докаже, заставам си зад думите: „Купуваме си Нова телевизия, избираме си главен прокурор, никой не може да ни пипне“. Те си направиха схема за избиране на прокурори, като този прокурор сега е неудобен.. чао, довиждане… слагаме си друг. И кой прокурор няма да ги слуша, когато знае, че за един ден може да бъде уволнен? Как се държи Пеевски с журналистите в неговите медии, знаете ли? Чували ли сте? Ще ви кажа. Медията е частна, ще правиш, каквото ти кажа, ще пишеш, каквото ти кажа, ако не – довиждане.

Откъде ги знаете тези работи? Журналисти са ви споделяли?

Вие не сте ги чували от колеги?

Чували сме неща.

Е, аз ги знам от него.

Веднъж изобразихте Пеевски като „паяк“.

Той е пуснал пипала навсякъде. Той е по-скоро октопод, но това малко се изтърка.

Кой е по-силен? Борисов или Пеевски?

Няма по-силен. Те са едно. Те са като тия сиамски близнаци, които не могат да бъдат разделени. Ако решим да ги разделим, ще умрат и двамата. Операция не може да се направи.

След като говорихте толкова много срещу Борисов и Горанов, те заведоха ли ви дело за клевета?

Аз не лъжа. Прокуратурата каза, че няма достатъчно доказателства, когато прекрати делото (по сигнала на Божков, че е платил над 60 млн. лв. рекет на Борисов и Горанов), а не, че няма престъпление. Има доказателства, че съм носил пари, но няма доказателства, че съм излязъл без парите от Министерството на финансите. Това не е ли малко смешно? За какво ще ги нося там? Да ги покажа на Влади и да ги върна?

Сега правите втори опит да влезете в политиката. С „Българско лято“ не се получиха неща.

В „Българско лято“ де факто бях никой. Те ме поканиха да стана депутат.

За проблема с корупцията не говорихте преди 2020 г., когато властите се обърнаха срещу вас и станахте обвиняем. Зорлем ли ви направиха политик?

Когато на човек му дойдат нещата до главата и види как стоят наистина, той решава. Или ще живее живот някъде и да не се бърка, или решава да направи нещо за обществото. Аз съм правил много неща за обществото…

Става дума, че за проблемите с корупцията не сте се изказвал.

Аз да съм говорил до 2020 година пред медиите?

Появихте се веднъж пред (Николай) Бареков…

Това беше много отдавна, да.

Въпросът е дали се опитвате сега да си оправите собственото положение като станете политик?

Моето положение е оправено. Какво ми е? На мен колекцията не ми оправя материалното положение. Аз не съм продал и един предмет, няма и да продам.

Ако се приеме, че прокурорите действат по поръчка, вие с политическа сила можете ли да им поръчате да ви прекратят обвиненията?

Не, това не го търся. Казал съм го още пред „Българско лято“. Ние сме против имунитетите. Аз не искам да ми прекратяват никакви обвинения. Аз не съм направил нито едно престъпление, но това ще се види във времето. Ето за колекцията виждате как стоят нещата. Те ми водят дело на мен, а са разграбили музей. За мен депутатите не трябва да имат имунитет. Президентът не трябва да има имунитет. Прокурорът не трябва да има имунитет. Никой не трябва да има имунитет. Всички трябва да спазват законите и да са равни пред закона.

Имунитетът не противоречи на закона.

Защо ще имаш имунитет и ще си позволяваш да не спазваш закона? Имунитетът те пази от закона, когато го нарушаваш. Никой не трябва да бъде пазен.

Има един ваш запис от 2020 година, в който казвате, че те вас ви борят, вие тях ги борите, но че вие ще ги преборите. Още ли мислите, че ще ги преборите?

Имаме време (смее се). Плюс това тези избори станаха много бързо. Ние не сме готови. Нашият проект е дългосрочен. Ще има и други избори.

Ако влезете в парламента, няма ли да станете много депутатите, санкционирани по „Магнитски“?

Модерно е това. Всяка партията да си има по един санкциониран. ГЕРБ има, ДПС има, ние имаме, БСП има…

Ще правим парламента на „Магнитски“…

Какво е това нещо „Магнитски“, между другото? Кой го интересува „Магнитски“? Този закон пази американската финансова система от такива като мен, Пеевски и тем подобни. Каква сила има „Магнитски“ извън САЩ? Това са факти. Кой го направи това? Кирчо и Кокорчо. Наплашиха хората в България, преекспонираха „Магнитски“ и сега всеки се плаши.

Пречи ли ви „Магнитски“ на бизнеса?

Американски компании избягват да работят с мен. Някои банки избягват да ми откриват сметки, за да не попаднат под санкции.

„Магнитски“ е голям въпрос за международната банкова система.

Международната не бих казал… Но за българската – да. Аз не заобикалям „Магнитски“, аз просто не му обръщам внимание.

Това възможно ли е?

Разбира се. Те са ме санкционирали по публикации в някакви анонимни сайтове, дето адресът им не можеш да намериш. Аз съм им дал огромен куп документи, че не съм извършил тези неща. Причината е политическа. Поставен съм в „Магнитски“ по молба на българското правителство. Кой беше тогава премиер? Бойко Борисов. Интересното е, че и Пеевски е поставен в списъка, а те двамата се разбират. Приятели са.

Обедняхте ли за последните четири години, г-н Божков?

Относително. Ако ограбеното ми го върнат, значи не съм обеднял. Ако не ми го върнат, малко ще съм обеднял.

Плащал ли сте на някого друг „рекет“, освен на тези, за които твърдите досега?

Естествено, че не. Моят рекет беше от най-високо ниво. Бойко е ревнив, той не дава на друг да му граби клиентите. Когато Бойко те рекетира, друг не може да те рекетира. Няма как.

Ще съдите ли държавата пред Европейския съд по правата на човека в Страсбург?

Естествено. Имаме много дела там и им е даден ход. Всички ще плащате за това, нали знаете?

Те и от вашите данъци ще вземат да ви платят…

Сигурно и от моите данъци, да. Ама тия данъци не даваме да ги харчат така, а да се направи нещо за обществото. Може да се наложи да ми ги дадат на мен тези пари. Аз ще ги поставя в един фонд и пак ще ги ползвам за обществени нужди. Но няма да ги опростя на държавата, защото вижте какви хора ни управляват.

Преди четири години Иван Гешев беше главен прокурор, вие станахте обвиняем. Сега двамата сте политици и имате обща цел да намалите влиянието на ГЕРБ…

Моята цел да е извадим ГЕРБ и ДПС от политиката. ГЕРБ и ДПС са политически сили, в които има и читави хора. Но докато Пеевски и Борисов са там, нищо не може да се промени.

Може с Гешев да се окажете коалиционни партньори.

Може с Гешев да станем коалиционни партньори, ако той каже какво е правил. Ако така върти и суче, как да станем коалиционни партньори? Вижте от делата как е работила прокуратурата. Не им дават службите информация, те нареждат на службите какво да правят. Говорим за НАП, ДАНС, КОНПИ, полицията… Вие правете това и това, ако не става – правете друго. В колко държави прокуратурата е пратила запитвания. Търсили само дали има пари с мотива „пране на пари“.

Хората вярват ли ви, че сте искрен?

Естествено, че ми вярват. Вие вярвате ли ми.

Не.

Защо да ви заблуждавам?

До 2020 година вие нямахте никакво участие в политиката. Не говорихте за нея…

Да, не съм обръщал внимание.

Искат ви 60 милиона рекет, а вие не обръщате внимание на политиката. Сериозно?

Плащам и не обръщам… За да запазя всичко това, което имам. Всичко унищожиха, защото реших да продавам компанията (Националната лотария) за 600 млн. на Карел Комарек (чешки бизнесмен, милиардер, собственик на една от най-големите лотарийни компании в Европа) и това щеше да им спре кранчето. Те казаха да не я продавам на него, а на тях, но не казаха, че ще платят същите пари.

На кои „тях“? Кои искаха да ви купят „Националната лотария“?

„Тях“ са като „Кой“. Бойко, Шиши, предлага Горанов. Ще прехвърлиш на посочено от нас лице компанията.

Националната лотария?

Да.

Това се случи малко преди да опитат да ви приберат в ареста?

Те не са се опитвали да ме приберат в ареста. Аз имах планирано пътуване. Знае се. Имам план на полета. Те могат да ме задържат, когато си поискат. Изчакаха ме да отида в Дубай и пуснаха червена бюлетина в Интерпол. Можеха да ми кажат. Аз имам телефон. Ела, търсим те. Или да пуснат призовка.

Кой беше емисарят за това, че искат ви вземат „Националната лотария“?

Влади Горанов. Понеже щях да я продам и затова ме удариха. Като те не взимат, никой не взима. И я унищожиха.

Имате ли още интереси в хазарта?

Не.

Никакви? Всичко ли сте прекратил?

Да.

Затова ли казвате, че е редно да се забрани хазартът или поне рекламата му?

За мен хазартът е социално зло и трябва да се забрани или поне да се регулира по друг начин.

Не е ли малко лицемерна тази позиция?

Защо да е лицемерна. Аз в момента нямам никакви интереси.

И в чужбина нямате интереси с хазарта?

И в чужбина нямам. Ако хазартът се прави като забавление, тогава е добре.

Къде я слагаме тази граница?

Когато се играе с малко пари, когато не се промиват мозъците на хората. Лотарията беше забавление. Вземаш един голям талон, търкаш, дал си пет лева. Обедняваш ли? Някои забогатяха.

Значи има добър и лош хазарт?

Не. Има хазарт, към който не се пристрастяват хората и хазарт, към който се пристрастяват. Това вече е минало за мен. Хазартът си е хазарт и трябва да бъде забранен в България.

Защо Борисов и Пеевски предложиха забраната за рекламата на хазарт в медиите?

Сигурно, за да купят две телевизии евтино. Защо да им осигуряват непрекъснато средства, след като могат да си ги ръководят? Освен това предизборно е популистки ход, звучи добре. Взеха ми идеята и я осакатиха. Не я направиха както трябва. Порокът си е порок. Дали се рекламира или не, той си съществува. Или го премахваш, или го остави да се развива, както иска.

Влизате в политическия живот с минало, което включва твърдения за плащане на рекет на политици. Как хората могат да ви повярват, че няма да участвате занапред в корупция или рекет?

Аз съм участвал в нещо незаконно? Аз ако вляза у вас с един пистолет и кажа: „Давай!“, тогава какво става? И двамата ли сме виновни или само аз, който съм влязъл с пистолета? Аз имал ли съм избор?

По закон – да. Можехте да подадете сигнал.

Къде? На тия, дето ме рекетират. Дайте да не си говорим смешни неща. Рекетира те премиерът, който си е сложил и прокурора, и полицая. Къде да подам сигнал? Точно къде? После да каже: Оплака се, а сега глоба. Няма да са 20%, стават 30%. Не съм ли прав? И точно затова се боря срещу всичко това. Да не се случва пак.

Тези неща говорил ли сте ги пред чужди служби?

Не.

Проявявали са ли са интерес чужди служби да разказвате за ситуацията в България?

Проявявали са, но аз не съм разказвал. Аз не съм (прокурора) Кънев. Искал е помощ, казвал е „партньорските служби ми казаха“. Какви партньорски служби? Няма такива. Ние трябва да гледаме националната сигурност на България. Може да им казваме това, което може да си позволим да им кажем. Те да не би да ни казват? Аз не съм шпионин. Те шпионите са в България. Които в Брюксел са се навели, във Вашингтон са се навели и правят какво им кажат.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here