Главчев форсира проектите за АЕЦ „Козлодуй“ и Вертикалния газов коридор

0
21

 

„Проектите са от стратегическо значение за гарантиране на енергийната сигурност на страната и региона в дългосрочен план“, подчерта  служебният министър на енергетиката Владимир Малинов, който е определен със заповед на министър-председателя за ръководител на работните групи

 

Със заповед на служебния министър-председател Димитър Главчев бяха създадени междуведомствени работни групи за ускоряване на процеса по реализация на проектите за изграждане на нови ядрени мощности в АЕЦ „Козлодуй“ и Вертикалния газов коридор, съобщиха от пресслужбата на Министерския съвет, предава БТА. Основната им цел е да съдействат изпълнение на всички законови процедури, свързани с проектите.

В групите, които проведоха първите си заседания, са включени представители на Министерството на енергетиката, Министерството на финансите, Министерството на околната среда и водите, Министерството на регионалното развитие и благоустройството, Министерството на транспорта и съобщенията, Министерството на културата, Министерството на земеделието, Министерството на вътрешните работи и Министерството на външните работи.

„Проектите са от стратегическо значение за гарантиране на енергийната сигурност на страната и региона в дългосрочен план“, подчерта  служебният министър на енергетиката Владимир Малинов, който е определен със заповед на министър-председателя за ръководител на работните групи.

Проектите, част от инициативата за Вертикален газов коридор между България, Гърция, Румъния, Унгария, Словакия, Украйна и Молдова, осигуряват възможност за пренос на допълнителни обеми природен газ от разнообразни и надеждни източници в посока от юг на север. Повишаването на капацитетите за пренос на природен газ в точките на междусистемно свързване Кулата/Сидерокастро в посока от Гърция към България и Негру вода/Кардам в посока от България към Румъния имат ключово значение за изпълнение на един от основните приоритети на правителството в енергийната сфера – диверсификация на енергийните източници. Част от инициативата е и проектът за довеждаща газопреносна инфраструктура с високо налягане за захранване на потребители в Източномаришкия регион, който има водещо значение от гледна точка на осигуряване на нов икономически облик на региона.

Приоритетната реализация на тези проекти ще съдейства за повишаване на конкуренцията в сектора и постигане на по-добри условия за всички потребители не само в нашата страна, а и в целия регион, посочват от Министерския съвет.

Развитието на ядрената енергетика е основен приоритет на правителството в енергийната сфера, който има ключово значение за успешно постигане на целите за декарбонизация и енергийна сигурност. Проектът за нови ядрени мощности на площадката на АЕЦ „Козлодуй“ е стратегически за страната. Съгласуването и тясната координация в работата на всички ангажирани ведомства по проекта са водещи за успешното му изпълнение, посочиха от правителството.

През октомври миналата година тогавашният премиер Николай Денков обяви, че с правителствено решение  започва процедурата за  строителството на седми блок на АЕЦ „Козлодуй“. Срокът, който се предвижда, е 2033 година, посочи тогава Денков. Той каза, че със същото решение ще започне изграждането и на осми блок на АЕЦ „Козлодуй“, като уточни, че планът е двата да вървят успоредно като строителство.

През декември миналата година парламентът прие решение да бъдат предприети действия за изграждането на 7-ми и 8-ми блок на АЕЦ „Козлодуй“ с технология AP1000.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here