Йотова: Новите конфликти в Близкия изток ще засилят мигрантския поток през следващите години

0
20

 

Не мисля, че потоците от мигранти ще приключат. Аз предвиждам, че с новите конфликти, особено в Близкия изток, този поток ще бъде засилен през следващите години. Това заяви вицепрезидентът Илияна Йотова след събитието „Сигурна зона за непридружени деца” в Центъра за бежанци в Харманли.

„10 години бяха необходими на европейските институции, за да направят европейското законодателство. България официално подкрепи Пакта за миграцията, но и тук започват нашите проблеми, защото само в рамките на две години трябва да достигнем стандарти, които нямаме. Независимо от многото усилия на различни нива в България, за съжаление се запазиха текстовете, в които основната тежест за миграционните вълни и потоци ще поемат държавите на външните граници на ЕС, каквато е и страната ни“, каза тя, предаде NOVA.

Вицепрезидентът подчерта, че с новия пакт се поставят още по-сериозни условия към страната и добави, че на границите ще трябва да бъде извършено всичко – от идентификацията на влизащите мигранти до тяхната реадмисия. „Не съм сигурна, че разполагаме с този ресурс и за това казвам, че следващите две години ще са много тежки за страната ни, за да можем да влезем в рамките на гласуваните европейски закони“, обясни Йотова.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here