Повдигнаха обвинение на нападателя на Роберт Фицо

0
16

 

Присъда за 71-годишния Юрай Чинтула може да бъде от 25 години лишаване от свобода до доживотен затвор

 

Обвинение в опит за убийство бе повдигнато на мъжа, който вчера простреля словашкия премиер Роберт Фицо след изнесено правителствено заседание в град Хандлова, съобщи сайтът tvnoviny.sk, цитиран от Ройтерс.

Грози го присъда от 25 години лишаване от свобода до доживотен затвор, уточнява dennikn.sk.

59-годишният Роберт Фицо бе прострелян вчера с пет куршума, а сега се намира в „много тежко“, но стабилно състояние, съобщиха от болницата „Фр. Д. Рузвелт“ в словашкия град Банска Бистрица, където той бе опериран в продължение на пет часа. Все още голяма част от обстоятелствата около нападението остават неизвестни за широката публика, посочва Ройтерс, цитирана от dir.bg.

Според разпространената досега информация от словашките медии нападателят на Фицо е на 71 години. Новинарският сайт „Денник Постой“ съобщи, че заподозрян за нападението е Юрай Чинтула, писател и член на Съюза на словашките писатели от град Левице.

Той е изстрелял пет куршума в 59-годишния министър-председател, който в това време е поздравявал свои поддръжници след заседание на правителството в малкия град Хандлова в Централна Словакия, припомня Ройтерс.

Синът на обвиняемия не знае поради каква причина баща му решил да стреля, обясня го като момент на нестабилност, добавя dennikn.sk.

Пред журналисти снощи словашкият вътрешен министър Матуш Шутай Ещок заяви, че нападението срещу Фицо е политически мотивирано.

Кой временно ще оглави кабинета до възстановяването на словашкия премиер

Министърът на отбраната на Словакия Роберт Калиняк съобщи, че скоро ще се проведе извънредно заседание на правителството на републиката. Това съобщи порталът Aktuality.

Според негови източници срещата ще реши кой временно да оглави кабинета до възстановяването на словашкия премиер Роберт Фицо, който беше убит на 15 май 2024 г. Един от най-вероятните кандидати е най-близкият сътрудник на правителствения ръководител Калиняк.

На 16 май 2024 г. ще се проведе заседание на Съвета за държавна сигурност на Словакия. Очаква се решение за увеличаване на мерките за сигурност в републиката, предава ТАСС.

Междувременно според словашките медии засилени полицейски патрули вече са се появили край най-важните държавни институции. Най-сигурното място в републиката беше болницата Рузвелт в град Банска Бистрица, където Фицо беше хоспитализиран. Там мерките за сигурност са засилени максимално.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here