Поскъпване на тока с до 30% от юли

0
20

 

След източването на фонда от Асен Василев и след като АЕЦ „Козлодуй“ започна да работи с американско ядрено гориво

Към настоящия момент дефицитът във Фонд „Сигурност на електроенергийната система“ е над 450 млн. лв., като се очаква до края на регулаторния период, който ще приключи месец юни, да достигне 530 млн. лв.

 

По-малко от 30% ще поскъпне тока за бита от 1 юли, съобщи министърът на енергетиката Владимир Малинов на брифинг в Министерството на енергетиката.

„Правителството търси начин как да компенсира дефицита във Фонда за енергийна сигурност, за да не се стигне до драстично по-висока цена на тока за домакинствата“, увери служебният министър на енергетиката Владимир Малинов.

„Много е тежко състоянието на Фонд „Сигурност на електроенергийната система“. В рамките на този месец проведох три срещи с ръководството на фонда, обясни той. Натрупаният дефицит във фонда е сериозен. Към настоящия момент дефицитът е над 450 млн. лв., като се очаква до края на регулаторния период, който ще приключи месец юни, да достигне 530 млн. лв.“, каза Малинов.

Междувременно стана ясно, че АЕЦ „Козлодуй“ е подал заявление пред Комисията регулатор за увеличение на тарифите за бита – и то значително.

„Във връзка с това Енергийното министерство е провело разговори с ръководството на централата. Уговорено е да се направи допълнителен анализ, да се оптимизират параметрите и да има последващо заявление с оптимизирани цени, така че да не се стига до увеличаване на цената. Такъв ангажимент е поет от ръководството на АЕЦ. Това няма да доведе до намаляване на безопасността на централата“, увери още Малинов.

Служебният министър на енергетиката заяви още, че следващия месец ще бъдат предложени конкретни мерки, за да бъде компенсиран този дефицит и съответно да бъде минимизиран този удар, който всяко едно домакинство би понесло. Той обясни, че с последните законодателни промени, които бяха направени, НЕК ще запази функцията на обществен доставчик и така ще могат да бъдат определяни кои производители на електроенергия ще влязат в микса на регулирания пазар.

На 25 април депутатите приеха промени, свързани с либерализацията на пазара на електроенергия. Министър Малинов коментира, че не е отложена либерализацията на пазара, тъй като и в предишната законодателна рамка пълната либерализация на пазара на битовите потребители на електроенергия трябваше да се случи от 1 януари 2026 г. По думите му и сега тя ще се случи от 1 януари 2026 г. Той обясни, че промените, са свързани с преходния период, който е трябвало да започне от 1 юли тази година и да продължи 18 месеца, в който се е променял част от механизма за регулиране на този пазар.

Свързани теми:

Делян Добрев разкрива как Асен Василев източил 850 млн. лв. от Фонда за енергийна сигурност

Заради Асен Василев: БЕХ ще плати огромен данък за дарението си към енергийния фонд

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here