Украйна няма да мобилизира в армията букмейкърите, доставчиците на Glovo и компаниите със собственици от САЩ

0
26

 

Министерството на икономиката на Украйна е спасило от мобилизация в армията букмейкърите, служителите на Glovo, рекламните агенции и дружествата със собственици от САЩ.  Това става ясно от заповед №8572, която е публикувана от народния представител Олександър Федйенко. 

Списъкът на компаниите с имунитет срещу мобилизация в армията за следващите шест месеца включва компании като Glovoapp Ukraine (доставчиците на Glovo), Favbet Tech (компания с подобно име приема спортни залози), SSM (рекламна агенция), Visa Ukraine (консултантски услуги за бизнеса, собственост на две американски компании) и Agri Chain (част от земеделския холдинг „Астарта“).

Най-очевидната връзка с армията сред фирмите, изброени в документа, е компанията Kort, която разработва системи за радиоелектронна борба и безпилотни самолети.

По-рано в Радата показаха списък на отраслите, в които могат да се мобилизират работници, сред които са развъждането на камили, както и издаването на каталози и компютърни игри.

Украинският бизнес се опасява от проблеми с осигуряването на кадри след 18 май, когато ще влезе в сила законът за затягане на мобилизацията. Проблеми има дори за онези предприятия, които са получили право да резервират служители.

Източник: ctrana.news, Гласове

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here