ISW: САЩ трябва да разрешат на Украйна да удря по руска територия

0
16

 

Русия е напреднала с до 8 км в северната част на Харковска област, има напредък и на други направления, съобщава позиционираният във Вашингтон Институт за изследване на войната

 

Темпото на руските настъпателни операции в северната част на Харковска област продължава да намалява, след като първоначално руските сили завзеха райони, за които украинските власти вече потвърдиха, че са били по-слабо защитени. Това се посочва в анализа на Института за изследване на войната (ISW).

Украинският президент Володимир Зеленски и украинските военни заявиха, че ВСУ частично са стабилизирали ситуацията в северната част на Харковска област.

Според Киев руските сили се опитват да постигнат тактически напредък в близост до селищата Лукянци и Волчанск, но украинските контраатаки и артилерийски и безпилотни удари им пречат да се закрепят в тези райони.

Американската Хелзинкска комисия заяви, че САЩ трябва да позволят на Украйна да нанася удари по военни цели в граничните райони на Русия на фона на продължаващата руска настъпателна операция в Харковска област от Русия, въпреки че американските официални лица продължават да изразяват нежелание да подкрепят такива удари.

По оценки на ISW руските сили са напреднали на не повече от 8 км от границата в северната част на Харковска област и възнамеряват да създадат „буферна зона“, а не да навлизат дълбоко в Харковска област. На някои направления те имат известни тактически успехи, посочват още в последния си доклад анализаторите на Института за изследване на войната.

В доклада на ISW се отбелязва, че скоростта на руските настъпателни операции в северната част на Харковска област продължава да намалява, след като първоначално завзеха райони, за които Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) сега потвърждават, че са по-малко сигурни.

Президентът на Украйна Володимир Зеленски и украинските военни заявиха, че ВСУ са „стабилизирали частично ситуацията в северната част на Харковска област“, която граничи с Русия.

Говорителят на оперативно-стратегическата група войски на „Хортица“ Назар Волошин съобщи, че руските войски се опитват да постигнат тактически успехи край Лукянци и Волчанск, за да създадат предмостия за по-нататъшни настъпления, но украинските контраатаки, артилерийски удари и удари с безпилотни самолети не позволяват руските войски да се закрепят в тези райони

Представители на регионалната администрация на Харков заявиха на 15 май, че „постоянният руски обстрел прави невъзможно украинските сили да създадат укрепления в рамките на 3 до 5 км от границата с Руската федерация в района на Харков и че украинските сили са построили първа и втора отбранителни линии на разстояние съответно 12-13 км и 20 км от границата.

Войските, действащи на руска територия, могат лесно да нанасят артилерийски удари по украински отбранителни позиции близо до границата, а „забраните за използване на осигурени от Запада оръжейни системи за нанасяне на удари по руските тилови райони от другата страна на границата правят стационарните украински отбранителни позиции близо до границата уязвими и вероятно беззащитни“.

Руските войски продължават настъплението си на линията Купянск-Сватов-Кременная, но ситуацията там не се променя. Руските войски продължиха наземните атаки североизточно от Купянск в района на Синковка и Петропавловка.

Руските сили съобщават, че напредват близо до Коломийчиха към Андреевка, но от ISW не намират визуално потвърждение на тези твърдения.

ВСУ скоро леко са напреднали в посока Сиверск, североизточно от Бахмут. Според данните на ISW ВСУ наскоро са постигнали известен напредък в гората между Веселе и Спирне. Руските войски продължават сухопътното си настъпление на изток от Сиверск в района на Верхнокамянск. Съобщава се, че край Соледар действат части на руската бригада „Александър Невски“.

Руснаците продължават атаката си близо до Часов Яр, но няма потвърдени промени на фронтовата линия.

Съобщава се, че части на руската 74-та мотострелкова бригада действат близо до Бердичи (северозападно от Авдеевка). Наскоро руснаците леко са напреднали на запад от град Донецк, в пределите на Красногоровка.

Руските власти обявиха предполагаемото залавяне на Роботино, но няма потвърждение за това. Руските войски продължават настъплението си близо до Роботино и Вербове. Съобщава се, че близо до Гуляйполе действат подразделения на 38-ма отделна мотострелкова бригада.

На 15 май позиционните битки продължават близо до Кринки на източния (ляв) бряг на Херсонска област.

Руският президент Владимир Путин продължава публично да дава приоритет на по-нататъшната мобилизация на руската отбранителна индустриална база (ОИБ), като същевременно се опитва да успокои евентуалните вътрешни опасения за негативните последици от увеличаването на руските разходи за отбрана.

Путин изрично отбеляза, че руският ВПК трябва да повиши качеството на руските оръжия.

Путин вероятно е загрижен за икономическите и дипломатическите последици от намаляването на руския износ на оръжие.

На 15 май Кремъл потвърди назначенията на новосформираните Московски и Ленинградски военни окръзи (МВО и ЛВО) и на други командири на военни окръзи.

Руски източници предполагат, че задържането на 13 май на руския заместник-министър на отбраната генерал-лейтенант Юрий Кузнецов е само началото на по-широки усилия за изкореняване на корупцията в руското Министерство на отбраната (МО).

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен обяви по време на съвместна пресконференция с украинския външен министър Дмитрий Кулеба на 15 май, че САЩ ще предоставят на Украйна „фонд за отбранителни предприятия“ в размер на два милиарда долара.

Главното управление на военното разузнаване (ГУР) на Украйна съобщи, че през нощта на 14 срещу 15 май е нанесло удар по руски склад за гориво в Ростовска област.

Кремъл продължава да добавя европейски длъжностни лица в списъка на издирваните от Русия лица като част от усилията на Русия да утвърди юрисдикцията на руското федерално право над суверенните държави – членки на НАТО.

На 15 май секретарят на украинския Съвет за национална сигурност и отбрана Олександър Литвиенко оцени, че при сегашното си оперативно темпо руските сили ще разполагат с достатъчно танкове и бронирани бойни машини за следващата година и половина бойни действия в Украйна.

източници: Фокус и news.bg

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here