Путин: Москва няма намерение да превзема Харков

0
10

 

Руският президент обясни операцията край Харков със създаването на „санитарна зона“

 

В момента Русия не планира да превземе Харков; целта на нейната офанзива е да създаде „санитарна зона“, за да защити граничните райони от обстрел. Това каза пред репортери руският президент Владимир Путин по време на посещението си в Китай, предава ТАСС.

Според него в Украйна трябва да се даде оценка на легитимността на Владимир Зеленски след изтичане на неговия мандат на 20 май, но източникът на сегашната власт остава държавният преврат. Руският президент е бил изненадан от опитите за налагане на някакви условия за мирно уреждане на Москва и нарече увеличените разходи за отбрана на страната „абсолютно нормални“.

За посещението в Китай

Руският президент Владимир Путин каза пред репортери, че двудневното му държавно посещение в Китай е било чисто работно и е успял да обсъди много теми с китайския президент Си Цзинпин и китайското ръководство. Той благодари на китайския президент и на цялото китайско ръководство за създаването на „много благоприятна, топла атмосфера за съвместна работа“

„Стратегическото партньорство между Москва и Пекин „не е насочено срещу никого. То е насочено към създаване на по-добри условия за развитие на нашите страни и подобряване на благосъстоянието на народите на Китай и Русия. Нашето сътрудничество в световните дела днес е един от основните стабилизиращи фактори на международната арена“, подчерта руският президент.

„Русия и Китай успешно си взаимодействат в ООН, БРИКС, ШОС, както и в Г-20. Ние сме ангажирани с по-нататъшното хармонизиране на интеграционните процеси в евразийското пространство, съчетавайки потенциала на ЕврАзЕС и вашата инициатива „Един пояс – един път“, скъпи приятелю“, обърна се Путин към Си Цзинпин.

За преговорите за Украйна

Руският президент Владимир Путин е изключително изненадан от опитите да се диктуват условия на Русия за мирно уреждане на Украйна, след като властите в Киев отхвърлиха парафирания документ в Истанбул.

„Русия е готова да обсъди мирното уреждане на ситуацията, но не приема налагането на каквито и да е условия. Те паднаха от дървото*, или какво?“, попита Путин. (бел.ред.* С дуба рухнули – държат се неадекватно, предизвиквайки объркване сред другите; губят способността да разсъждават разумно).

„Русия не е отказала да преговаря с Украйна – за разлика от Киев – но сега трябва да се разбере с кого точно може да се работи там и до каква степен на кого да се вярва“, заяви руският президент.

Лидерите на Руската федерация и Китай са обсъдили поканата на китайската страна за среща на върха относно украинското мирно уреждане в Швейцария. Путин посочи, че целта на срещата е очевидна: да се съберат възможно най-много страни, след това да се обяви, че всичко съгласувано с всички и това после да се представи под формата на ултиматум на Русия. „Такова развитие на събитията няма да се случи“, заяви руският президент.

Що се отнася до това, че Русия няма да участва в конференцията, Путин коментира: „Те не ни канят. Нещо повече, казват, че не виждат мястото ни там. Щом не го виждате – недейте“.

За офанзивата в района на Харковска област

Руската армия напредва в района на Харков, напредва, но „сега няма планове за превземане на Харков“, заяви Путин и допълни, че вината за настъплението и продължаващите боеве в Харковското направление е по вина на Киев, чиито войски обстрелват граничните райони, включително Белгород.

„Те стрелят точно в центъра на града, в жилищните райони и аз казах публично, че ако това продължи, ще бъдем принудени да създадем зона за сигурност, санитарна зона. Това е, което правим.“

За легитимността на Зеленски

Въпросът за легитимността на украинския президент Владимир Зеленски след 20 май трябва да бъде решен в Украйна от нейните политически и правни системи, уверен е руският президент Владимир Путин.

„Това е въпрос на оценка, разбира се, преди всичко трябва да даде Конституционният съд и въобще цялата политическа система на Украйна“, каза държавният глава на Русия. „На този въпрос трябва да отговори самата политическа и правна, правна система на Украйна“, повтори той.

Путин каза, че въпросът за легитимността на Зеленски след 20 май ще бъде важен, ако трябва да се сключват някакви споразумения. „За нас това [легитимността на Зеленски след 20 май], разбира се, има значение, защото ако се стигне до това, ще се стигне до подписване на някакви документи, разбира се, трябва да подпишем документи в такава съдбоносна област с легитимни власти е очевиден факт“, посочи държавният глава на Русия.

„Всички днешни власти в Киев имат източник на държавен преврат. Това е източникът на днешната власт в Украйна“, коментира още Путин.

„Като допуснаха държавен преврат, а западните спонсори допринесоха за това, организираха го, създадоха условия за преминаване на тлеещ конфликт във въоръжен конфликт. Те са виновни за това. Те се опитват да прехвърлят вината от болната глава към здравата и да хвърлят вината върху днешните трагични събития, но това е тяхната резултатна политика“, коментира още руският президент.

Петгодишният мандат на Зеленски изтича в нощта на 21 май. Изборите за президент на Украйна трябваше да се проведат през март, но бяха отменени поради въвеждането на военно положение. В края на април Върховният съд на Украйна започна производство по дело с искане Върховната рада да свика президентски избори във връзка с изтичането на пълномощията на настоящия държавен глава след 20 май. В Украйна активно се обсъжда въпросът за легитимността на властта при липса на парламентарни и президентски избори, които не могат да се провеждат по време на военно положение.

За френските войски в Украйна

Владимир Путин не коментира евентуалното изпращане на френски войски в Украйна.

„Аз не съм френски президент, не вземам решения за това“, отбеляза Путин, отговаряйки на въпроси на руски журналисти, които го придружаваха в пътуването в Китай.

„Първо вие (президентът на Франция Еманюел Макрон) ще получите отговор на вашия въпрос: ще има ли там войски или не, а след това ще разгледаме вариантите за последствията от тази стъпка“, отбеляза руският лидер.

Путин не обяви възможния отговор на Москва за появата на френски войски в Украйна (идеята е на френския президент Еманюел Макрон): „Първо вие ще получите отговор на въпроса си: ще има ли там войски или не, а след това ще имаме помислете за последствията от тази стъпка“.

За руските разходи за отбрана

Разходите за отбрана на Русия сега са „ некритични, абсолютно нормални“. Някои експерти смятат, че те могат да бъдат увеличени: „Бюджетните възможности позволяват.“

За бъдещето на човечеството

Бъдещето зависи от целия свят, но Русия и Китай са важни компоненти на човешката цивилизация, каза руският президент Владимир Путин.

„Фактът, че бъдещето зависи от Русия и Китай, е отчасти така, защото бъдещето на човечеството зависи от цялото човечество“, каза руският лидер. „Но, разбира се, Китай и Русия са важни компоненти на съвременната цивилизация и ние имаме собствено мнение за това как трябва да се развиваме и нашето развитие със сигурност ще повлияе на развитието на всички партньори на планетата“, добави той.

„А развитието, както ние вярваме, трябва да бъде конструктивно, трябва да бъде мирно <…>, да отчита не само нашите интереси, но и интересите на всички участници в международното общуване“, подчерта Путин.

BIG5, по информации на ТАСС

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here