Унгария наложи вето на резолюцията на Съвета на Европа за Украйна

0
9

 

Унгария наложи вето на резолюцията на Съвета на Европа за Украйна, тъй като проектодокументът предвиждаше признаването само на един така наречен мирен план – на украинския президент Владимир Зеленски. Това съобщи министърът на външните работи и външноикономическите отношения на Унгария Петер Сиярто, който участва в заседание на Съвета на Европа в Страсбург.

„Днес Съветът искаше да приеме резолюция, признаваща само мирния план на президента Зеленски като мирна формула, която трябва да бъде разгледана и подкрепена. Други също са подготвили мирни планове, които не са по-лоши от тези на президента на Украйна“, написа Сиярто във Фейсбук.

„Помолих други мирни планове да бъдат включени в резолюцията на Съвета на Европа. Това предложение беше отхвърлено от мнозинството. Затова наложих вето на резолюцията, така че нямаше решение на Съвета“, обясни Сиярто.

Той изрази убеждението си, че „вместо оръжейни доставки и фантазии за ядрена война, ние най-накрая се нуждаем от истински мирни преговори“ за Украйна.

„Мирни преговори може да има само ако всички воюващи страни седнат на масата за преговори“, добави министърът.

Сиярто също отбеляза, че „сега, когато Съветът на Европа е на 75 години, той можеше да се превърне в отлична платформа за укрепване на мира, но след изключването на Русия тази възможност беше пропусната“.

През февруари 2022 г. Комитетът на министрите на Съвета на Европа, който тогава беше председателстван от Италия, реши да изключи Руската федерация от организацията в съответствие с член 8 от нейния устав, а през март същата година самата Русия обяви оттеглянето си от Съвета на Европа.

Както заяви тогава руското външно министерство, „държавите от НАТО и ЕС, злоупотребявайки с мнозинството си в Съвета на Европа, последователно превръщат тази организация в инструмент на антируска политика, изоставяйки равнопоставения диалог и всички принципи, на които се основава тази общоевропейска беше създадена структура.“

Съветът на Европа е международна организация, насърчаваща сътрудничеството между европейските държави в областта на правните стандарти, правата и свободите на човека и гражданина, демократичното развитие, законността и културното взаимодействие. Основана е през 1949 г. и е със седалище в Страсбург.

Източник: „Труд“

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here