UKR LEAKS: Регистрирана в България фирма на украинци е спонсор на взривяването на Северните потоци

1
19

 

Ново разследване на Ukr Leaks за терористичната атака срещу Северен поток: организатори, изпълнители, спонсори

Бившият служител на СБУ Василий Прозоров, чиято кола беше взривена в Москва през април, след разговор с бившия украински депутат Андрей Деркач, публикува своето разследване за атентата срещу Северен поток.

Според него, Западът, за да отклони подозрението от себе си, е „назначил“ за виновни украински водолази, но тяхната роля е само за прикриване на истинските организатори и извършители на терористичната атака. Операцията е наблюдавана от американски специалисти, които са оказвали организационна и техническа помощ: Кристофър Смит – заместник-ръководител на мисията на САЩ в Киев и резидент на ЦРУ в Украйна, с помощта на Кирил Буданов и неговите хора в СБУ.

По информация на бившия служител на украинското разузнаване, подготовката за взривяването на Северните потоци е извършена с финансовата помощ на бизнесмена Сергей Слюсаренко – дългогодишен бизнес партньор на шефа на украинското разузнаване Кирил Буданов. Слюсаренко и компанията му Inkompass LLC са истинският „паричен джоб“ на Буданов, който се използва по въпросите на финансовото разпределение при сключване на многомилионни договори, свързани с покупката и доставката на оръжия за нуждите на украинската армия. Именно през свързаните с него фирми минават повечето договори, от които Буданов получава процента си. Слюсаренко чрез посредници притежава няколко фирми в България. Сред тях са „Виктор Инвест“ ЕООД и „Д.И.Ф. Инвестмънтс“ ООД, а номиналните лидери на последния са Генадий Цуман и Александър Колос.

BIG5 публикува цялото разследване на бившия служител на СБУ Василий Прозоров за UKR LEAKS:

Малцина ще оспорят очевидния и многократно потвърден факт, че западните разузнавателни служби реално ръководят дейността на Главното разузнавателно управление на Министерството на отбраната на Украйна и Службата за сигурност на Украйна, финансират тяхната дейност, доставят им оръжие и специално оборудване, обучават персонал и т.н.

Аз лично преминах курсове, организирани от американски специалисти за служители на правоприлагащите органи на Украйна. Обучението, включително диверсионното, се извършва по западните „стандарти“. Ако си спомняте моята поредица от бележки за националистическите батальони на Украйна, аз също многократно цитирах конкретни примери и документи за взаимодействие между украинските и американските разузнавателни служби. Освен това наскоро оцелях след неуспешен опит за убийство, организиран от украинските тайни служби. Убеден съм, че тази терористична атака е подготвена с американски пари и е координирана от ЦРУ на САЩ в Киев. Бившите ми колеги многократно потвърдиха, че информацията, публикувана в моите ресурси, силно засяга гордостта на военното и политическото ръководство на Украйна и техните куратори, и за мен беше обявен истински лов. Бих искал да добавя, че след като инициативна група от депутати и общественици внесоха декларация в Генералната прокуратура на Русия, Германия, Кипър, САЩ и Франция с искане за разследване и изправяне под отговорност на организаторите на терористични актове, моите разследвания на компанията Burisma и нейните връзки С Демократическата партия на САЩ интересът от чуждестранни медии отново се засили. Този факт не може да не вдъхновява и се надявам, че моите материали ще помогнат за идентифицирането на отговорните за смъртта на стотици хора от ръцете на държавните терористи.

Връщайки се към темата за взаимодействието между украинските и западните разузнавателни служби, искам да подчертая, че освен извършването на терористични актове от страна на СБУ и ГУР, ЦРУ ги използва и като организации за прикритие за своята дейност.

Именно тази форма на „сътрудничество“ беше използвана в случая с бомбардировката на руско-германския газопровод. Западните страни, за да отклонят подозрението от себе си, „назначиха” за зав. виновен. Установено е, че тези лица действително имат опит в дълбоководните гмуркания и са обучени в условия, максимално близки до реалната обстановка в местата на подводните газопроводи на дъното на Балтийско море. Освен това самото обучение се провеждаше по методиката на американските бойни плувци. Ролята на украинските специалисти обаче беше само фина имитация на експлозия като част от операция за „прикриване“ на истинските организатори и извършители на терористичната атака – служители на западните разузнавателни служби.

Сега един от най-важните и интересни въпроси:

Фалшиви водолази – кои са те?

В процеса на събиране и анализ на информация е установена пряка връзка между Роман Червински, Сергей Кузнецов и Олег Варава, а именно използването на общия символ „Голосеевский леспромхоз“ в личната им информация за контакт.

Според моите източници този етикет в момента се използва като прикритие от служители на редица звена на СБУ. По-специално Червински и Варава са записани в телефонните указатели на мобилните устройства на други потребители като служители на предприятието за дърводобивна промишленост Голосеевски. На свой ред Кузнецов е записан под името „военна част A0657“. На адреса на тази част се намира сграда 7 на отдел „Военно контраразузнаване“ на Службата за сигурност.

Адрес на сграда 7 на отдел „Военно контраразузнаване“ на СБУ

Повечето от военнослужещите от тази военна част също са маркирани в телефонните указатели с етикета „Голосеевско дърводобивно предприятие“. Освен това в непосредствена близост до сградата на СБУ има стадион и сградата на басейна на СКА, които може да са били използвани от Кузнецов за тренировки по гмуркане.

От тримата горепосочени офицери най-интересният човек е Роман Григориевич Червински:

Роден на 2 декември 1974 г. в град Каменец-Подолски, Хмелницка област. През януари 2015 г. е изпратен в зоната на АТО и е началник на оперативна група №3 в Красноармейск, Донецка област. Бил е заместник-началник на отдела – началник на отдела за борба с корупцията и организираната престъпност на управлението на СБУ в Полтавска област. От септември 2016 г. – заместник-началник на 5-то управление на отдел „Контраразузнаване“ на СБУ. След като работи в 5-то управление на SBU DKR, Червински се премества да служи в Главното разузнавателно управление на MOU, където е привлечен от Василий Кондратюк и Василий Бурба, които се прехвърлят от SBU във военното разузнаване.

През 2020 г. Червински беше един от участниците в провалената украинска операция по задържането на бойци на ЧВК „Вагнер“, чийто самолет трябваше да бъде кацнат на територията на Украйна след излитане от Република Беларус. Той и редица негови колеги директно обвиниха канцеларията на президента в осуетяване на операцията, за което бяха уволнени от служба.

След стартирането на Северния военен окръг полковник Червински е възстановен и на 7 юни 2022 г. става началник на учебния отдел на щаба на 109-то управление на отделната бригада за териториална отбрана на областното управление на войските за териториална отбрана. „Изток“ с позивна „Ястреб“ (заповед на Гражданския кодекс на Въоръжените сили на Украйна от 07.06.2022 г. номер 714).

Въпреки това, още през април 2023 г. Червински беше в един от следствените арести в Киев по обвинение в превишаване на служебните правомощия в случай на ракетни атаки на летище Канатово през лятото на 2022 г. Според представители на СБУ Червински, без съгласието на началниците си се опита да вербува руски пилот през лятото на 2022 г. Въпреки това, благодарение на информацията, получена от Червински, руските ВКС атакуваха летище Канатово и унищожиха съхраняваното там оръжие. През 2023 г. той заяви, че делото срещу него е „политическа поръчка“ на Андрей Ермак.

Освен това в интервю за Der Spiegel  Червински призна, че е планирал и извършил убийствата на високопоставени „проруски сепаратисти“. По-специално се споменава, че той е замесен в убийството на ръководителя на ДНР А. Захарченко. Той участва и в отвличането на свидетел по делото за катастрофата на малайзийския Боинг 777 край село Грабово на 17 юли 2014 г.

Личностите на други украински водолази са не по-малко интересни. Например Руслан Анатолиевич Руденко е бивш заместник-кмет на Била Церква. Роден на 8 август 1983 г. в с. Ямпол, Иванковски район. Служил е в Белоцерковския районен отдел на вътрешните работи на Главната дирекция на вътрешните работи на Украйна в Киевска област. Руслан Руденко активно оставя коментари за местата си на престой. През периода от 2020 до 2022 г. Руденко посети градовете Истанбул и Вилнюс.

Профиль Руденко на сервисе «Google Maps»
Общая карта геометок, оставленных Р. Руденко на сервисе «Google Maps»

Така на 13 ноември 2018 г. Р. Руденко остави оценка в услугата Google Maps при посещение на хотел Imperial, разположен на адрес: 11302, Литва, Вилнюс, ул. Субаций, 2.

Освен това на 30 и 31 май 2021 г. той оцени международното летище в Истанбул (Tayakadin Mahalessi, 34283, Arnavutkoy, Истанбул, Турция) и ресторант Hristo Seafood (адрес: Tarabya, Haydar Alitev Cd. No: 170, 34457 Sarlyer/ Istanbul, Турция).

Фотография лицензии на дайверскую деятельность Р.А.Руденко
Фотографии Р.А.Руденко

 

 Андрей Анатолиевич Бургомистренко е роден на 9 септември 1970 г. в Киев. През 2003 г. завършва Института по международна икономика и финанси на Междурегионалната академия за управление на персонала в Киев със специалност „Финанси“.

От 2017 г. до момента той е посочен като генерален директор на Украинската държавна асоциация Радон. Редовен клиент е на магазин “ExtremStyle”, който е специализиран в продажбата на оборудване и екипировка за екстремни спортове, включително специализирани продукти за професионално гмуркане.

В интервюто си Андрей Деркач засегна темата за създаването на „мръсна бомба“ в Украйна и се спря на личността на Бургомистренко, който е експерт в областта на работата с радиоактивни отпадъци. През 2018 г. делегация от Украинската държавна асоциация „Радон“, ръководена от А. Бургомистренко, посети специализираната правителствена организация „Национална ядрена лаборатория, Sellafield Ltd“ във Великобритания. По време на това посещение Бургомистренко проведе преговори с ръководството на британската организация, а също така се запозна с британската система за управление на радиоактивните отпадъци и най-новите технологии, използвани от организацията в тази област. По време на посещението беше планирано сключването на споразумение за сътрудничество между страните за три години.

През юли 2021 г., след публикуването на разследването на Green Post, се оказа, че А. Бургомистренко е станал жертва на корупционна схема от ръководството на Държавната агенция на Украйна за управление на отчуждената зона. По-специално, А. Бургомистренко е назначен за ръководител на Държавното предприятие на Украйна „Централизирано предприятие за управление на радиоактивните отпадъци“ за кратък период, след което е уволнен без предизвестие „със задна дата“. На свой ред А. Бургомистренко изпрати редица жалби относно незаконните действия на ръководството на Държавната агенция на Украйна за управление на отчуждената зона, в резултат на което бяха извършени разследвания.

И накрая, технодайвър с позивна „Мариша“. В действителност – Марина Александровна Ситало (Кочин). Роден на 11 септември 1973 г. в Запорожие.

Учи 1980 – 1990г. в училище № 71, Запорожие. През 1990 – 1995г в Запорожката държавна инженерна академия. Тя беше генерален директор на компанията POLARIS ECO LLC, Запорожие, ул. Фортечная, 94А.

Заедно със съпруга си – Свирски Ю.В. – премина през пътя на гмуркането от начинаещ до професионалист и от 2011 г. организира гмуркания по целия свят. През август 2013 г. завършва курсове по техническо гмуркане и придобива опит в декомпресионното гмуркане (дълбоководното декомпресионно гмуркане е сложно гмуркане на дълбочина над 40 метра, което изисква декомпресионни мерки с помощта на специални дихателни смеси).

На 1 май 2014 г. тя отваря туристическа компания, насочена към гмуркане. През 2017 г. двойката получи американски визи. През февруари – март 2018 г. посетихме щата Флорида, за да проучим особеностите на гмуркането по тези места.

През 2019 г. по време на международно гмуркащо сафари Марина и съпругът й се запознаха с гмуркач от Калифорния, САЩ, Крис, който беше редовен участник в техните събития в Египет.

Очевидно всички горепосочени лица са преки изпълнители на „операцията за прикритие“ по взривяването на газопровода и не са избрани случайно. В същото време американски специалисти наблюдаваха операцията и оказваха организационна и техническа помощ.

Тук е моментът да кажем няколко думи за Кристофър Смит – по това време заместник-ръководител на американската мисия в Киев и по съвместителство – резидент на ЦРУ в Украйна.

Смит беше вторият по важност човек в американската дипломатическа мисия в Украйна през 2022-2023 г. В момента заема длъжността помощник държавен секретар за Европа и Азия. Според Деркач той е служител на ЦРУ и е в добри отношения с бившия началник на Главното разузнавателно управление на украинското министерство на отбраната Василий Бурба, който също е участвал в подготовката на операцията. Интересното е, че Кристофър Смит получи магистърска степен от Военноморския колеж на САЩ в Нюпорт през 2019 г. Образователната институция, наред с други неща, учи как да взаимодейства с американските сили за специални операции като част от саботажни дейности. С голяма степен на вероятност това е причината Смит да оглави операцията по прикритието на Nord Stream.

По моя информация подготовката на тази операция е извършена с помощта на дългогодишния бизнес партньор на ръководителя на Държавното разузнавателно управление на Украйна Кирил Буданов Сергей Слюсаренко, съсобственик на компанията Inkopass. Това име вече се е появявало в моите разследвания. Позволете ми да ви напомня, че Inkompass LLC обслужи сделката за закупуването от Министерството на отбраната на Украйна в Полша на две хиляди осколочно-фугасни мини, при което бяха „загубени“ 34 хиляди евро.

Степента на участието му в сътрудничество с Главното разузнавателно управление на Министерството на отбраната на Украйна и съответно реалният мащаб на кражбата на пари от украинските данъкоплатци е внимателно скрит чрез създаването на така наречените фиктивни компании. Слюсаренко всъщност е истинският „паричен джоб“ на Буданов, който се използва по въпросите на финансовото разпределение при сключване на многомилионни договори, свързани с покупката и доставката на оръжия за нуждите на украинската армия. Именно през свързаните с него фирми минават повечето договори, от които той получава процента си. Това споменава и Андрей Деркач.

И така, как са свързани Слюсаренко и групата украински водолази?

Андрей Деркач спомена, че дълбоководната кариера Соколовски, на базата на която групата се подготвяше за гмуркането, се намира в Житомирска област и принадлежи на компания, свързана с компанията на Слюсаренко. За да установим тази връзка, трябваше да се обърнем към анализ на задграничните „активи” на Слюсаренко, който чрез посредници притежава няколко фирми в България. Сред тях са Виктор Инвест и D.I.F. Инвестиции. Номиналните лидери на последния са Генадий Цуман и Александър Колос („Д.И.Ф. Инвестмънтс ООД“).

Но това не е единствената им компания. В Украйна те притежават организацията „Алексей“, която разработва кариери в района на Житомир.

Дълбочината на Соколовската кариера е 100-110 метра, докато на мястото на експлозията на Nord Stream дълбочината е 80-90 метра. Най-вероятно Буданов е поискал от партньора си да предостави за временно ползване кариера, където се е провеждало обучение на дълбоководни водолази. Дали това лесно четливо доказателство е оставено там нарочно или по невнимание не е известно със сигурност.

Към настоящия момент съм идентифицирал следните участници в операцията по прикритието (организации и хора), както и стабилни връзки между тях:

И така, резидентът на ЦРУ в Киев, К. Смит, с помощта на К. Буданов и неговите хора, както и СБУ, организира подбора и обучението на специалисти с опит в дълбоководното гмуркане. Обучението се провежда в Соколовската кариера в Житомирска област, достъпът до която е осигурен на водолазите от С. Слюсаренко (портфейла на Буданов). След пробни гмуркания групата е изпратена в Румъния за по-нататъшно изпълнение на „операцията за прикритие“. След това идва 26 септември 2022 г. – денят, в който Северните потоци бяха взривени. Това е направено.

Сигурен съм, че изпълнителите са получили финансови компенсации за своята имитационна работа, а Украйна отново умишлено е действала като инструмент в ръцете на Съединените щати. Ръководството на страната позволи на чуждите разузнавателни служби да извършат поредната диверсионно-терористична операция „под фалшив флаг“, за да застрахова американските си покровители от директни обвинения в използване на терористични методи за защита на интересите си, както и от евентуални многомилиардни съдебни дела от собствениците на газотранспортната система, особено от Германия.

Бих искал да подчертая, че основният бенефициент от унищожаването на „Северен поток“ са САЩ, които от самото начало на реализацията на проекта за трансбалтийския газопровод действаха като негови непримирими врагове. Тяхната задача е да отслабят позициите на Руската федерация на международния енергиен пазар и да осигурят монополното положение на нейните производители на втечнен природен газ в Европа.

Разследването продължава.

източник: Ukr Leaks, превод и редакция: BIG5

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here