Държавата пусна процедура за строеж на болница с 550 легла в Казичене

0
11

 

Министерството на здравеопазването е задействало повторната процедура, по която да бъде разрешено на компанията „Търговска лига“ да изгради болница с 550 легла в софийското село Казичене. Това става ясно от информация на Изпълнителна агенция „Медицински надзор“.

По-рано този месец същата частна компания получи от служебното правителство разрешение да построи болница с името „Мама и аз“ в София, но решението впоследстиве беше отменено.

Преди три години инвеститорът подава заявление, че желае да разкрие нови медицински дейности на нов адрес – в село Казичене, които да се водят към съществуващата болница „Сърце и мозък“ в Плевен.

Новото лечебно заведение ще е с над 500 легла, 26 медицински специалности – включително педиатрия, неонатология и гинекология. Срокът за оборудване на болницата и подбор на персонал е 3 години, стойността на проекта – 45 милиона лева.

Процедурата е завършена през лятото на 2022 година, като здравният министър Асена Сербезова отказва разрешението. Мотивите – наличните възможности за лечение превишават потребностите на населението от медицинска помощ в областта. След съдебно обжалване, в края на миналата година Върховният административен съд отменя дадения отказ и връща процедурата отначало, припомня БНР.

Kъм момента агенция „Медицински надзор“ събира информация, за да оцени има ли нужда от нова многопрофилна болница на територията на Столичната община. През март е изпратено запитване до Здравната каса за възможностите лечебното заведение да работи с обществени пари. Отговорът не е готов, обясниха от Касата.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here