Животът на Роберт Фицо е извън опасност, но състоянието му остава тежко

0
11

 

С премиерът се осъществява известна комуникация и не е било необходимо официално да бъдат поемани премиерските функции от друг член на кабинета, съобщи вицепремиерът

 

Състоянието на словашкия премиер Роберт Фицо остава тежко, но няма опасност за живота му. Това обявиха от болница „Рузвелт“ в Банска Бистрица, предава bTV, позовавайки се на медиите в Словакия.

„Въз основа на сутрешния консилиум на лекарите можем да заявим, че пациентът е извън животозастрашаващо състояние“, съобщиха от болницата.

Засега не се планира преместването на Фицо в друго лечебно заведение в столицата Братислава.

„Всички сме малко по-спокойни“, коментира днес словашкият министър на отбраната и вицепремиер Роберт Калиняк. Вчера той обяви, че с премиерът се осъществява известна комуникация и не е било необходимо официално да бъдат поемани премиерските функции от друг член на кабинета.

Животът на словашкия премиер Роберт Фицо вече не е в опасност след опита за убийство, каза вицепремиерът Роберт Калиняк пред репортери.

„Той е извън непосредствена заплаха за живота си, но състоянието му остава тежко и се нуждае от интензивни грижи“, съобщи най-близкият политически съюзник на премиера.

Роберт Фицо беше прострелян на 15 май от 71-годишния Юрай Цинтула в Хандлова, когато излезе да поздрави хората в града след заседание на правителството.

След атентата премиерът беше откаран с хеликоптер в университетската болница „Рузвелт“ в Банска Бистрица, тъй като Хандлова е на 150 км от словашката столица Братислава. Състоянието му беше критично и за 4 дни претърпя няколко операции.

Юрай Цинтула се изправи вчера пред съда в Пезинок, малък град недалеч от столицата Братислава. Съдът реши той да остане в ареста. Властите все още не коментират мотивите му. Те дори не са съобщили официално името му, то беше изнесено само в медиите в Словакия.

За стрелеца се знае, че е роден 1953 г. в Левице. Писател е, но по-скоро аматьор, който не си е изкарвал прехраната с писане. Бил е член на левия литературен клуб „Дъга“ в Левице, редовно пишел стихове. В миналото е работил като охранител в търговски център.

След атаката от лявоцентристката партия на Фицо обвиниха медиите и опозицията в разпространяване на омраза срещу премиера, довела до нападението.

През последните седмици в Словакия имаше протести заради планове на правителството за медийна реформа. Недоволство в част от обществото имаше и заради рязката смяна на политиката по отношение на Украйна.

Преди Роберт Фицо да спечели изборите, Братислава беше сред най-големите поддръжници на Киев.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here