Забраниха християнските символи в кметството на Варшава

0
14

 

Новите правила са част от нови регламенти, насочени към борба с различните форми на дискриминация, обясняват полските власти

 

Столицата на Полша инструктира държавните служители да не показват разпятия, кръстове и други религиозни символи в кметството във Варшава, което предизвика реакция от консервативни групи. Обяснението на кмета за забраната е, че кметството е светска институция.

Според вестник Gazeta Wyborcza на длъжностните лица няма да бъде разрешено да окачват кръстове или разпятия по стените или да ги държат на бюрата си. Държавните служители обаче ще могат да носят кръстове, докато са на работа, предава obektivno.bg.

Новите правила са част от нови регламенти, насочени към борба с различните форми на дискриминация. Длъжностните лица са инструктирани да използват полово неутрален език, да се обръщат към хората с предпочитаните от тях местоимения и да не дискриминират еднополовите двойки. „Варшава е първият град в Полша, който приема такива правила“, заяви говорителката на кметството Моника Бойт.

Някои политици и религиозни групи твърдят, че подобни разпоредби са неподходящи в преобладаващо католическа страна.

„Мисля, че това решение е излишно“, заяви председателят на полския парламент Шимон Холловния. – „Намерих голям брой кръстове по стените на парламента. Макар че аз лично няма да окача кръстове, докато съм на държавна длъжност, не мисля, че днес в Полша се нуждаем от война за това дали кръстовете трябва да бъдат свалени от стените“.

Консервативният депутат Себастиан Калета обеща да поиска от прокуратурата да провери дали политиките на столицата нарушават някакви закони, докато католическата активистка група Ордо Юрис призова хората да изпращат жалби до кметството.

Кметът на Варшава Рафал Тшасковски защити новите правила и разкритикува „шумотевицата в медиите“. Той обясни, че насоките са въведени, за да се осигури приобщаваща среда и да се поддържа секуларизмът в Полша.

„Всеки има право на своята вяра или на липсата на такава. Това включва държавните служители и чиновници. Но всеки, който идва в офиса, за да си върши работата, има право да чувства, че той или тя е в неутрален офис. Толкова е просто“, написа кметът в социалната мрежа X/Twitter. „Никой не възнамерява да води битка срещу която и да е религия във Варшава.“

Тшасковски заяви, че разпоредбите няма да се прилагат за болници, училища и центрове за социално подпомагане. Освен това той поясни, че въпреки че насоките забраняват провеждането на религиозни церемонии в правителствени сгради, те няма да се прилагат за „традиционни исторически тържества“, като например отбелязването на въстанието на варшавските граждани от 1944 г. срещу нацистката окупация по време на Втората световна война.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here