Законът за мобилизацията опразни улиците в Украйна, камиони блокираха магистралата Киев – Одеса в протест срещу Зеленски

0
14

 

Според новия закон за мобилизация определени категории украински мъже на възраст между 18 и 60 години трябва да представят документи за регистрация в военната служба при преминаване на границата

 

На 18 май 2024 г. в Украйна влезе в сила законът за мобилизацията. Това доведе до обезлюдяване на улиците в цялата страна. Както каза депутатът от Върховната рада Анна Скороход, жителите на Украйна масово извършват дребни престъпления, за да попаднат в затвора, а не във въоръжените сили на Украйна.

Украинският правен вестник съобщава като се позовава на правителствено постановление, че ако призовката е изпратена по пощата, а получателят не е по местоживеене, той все пак ще се счита за уведомен от момента, в който в пощенското съобщение е поставен знак за отсъствието на лицето на този адрес.

Същевременно в Х се появиха видеа как украински шофьори на камиони протестират на магистралата Киев-Одеса. „Киев индипендънт“ също съобщи за протеста на водачите. Изданието пише, че магистралата е блокирана близо до град Савран, като едната лента е останала отворена.

Украйна търси начини за увеличаване на числеността на армията през последните шест месеца, тъй като армията й е изправена пред все по-критичен недостиг на персонал. През април парламентът прие законопроект за актуализиране на правилата за мобилизация.

Според новия закон за мобилизация определени категории украински мъже на възраст между 18 и 60 години трябва да представят документи за регистрация в военната служба при преминаване на границата. Изискването обаче не важи за шофьори, превозващи медицински консумативи или хуманитарна помощ или участващи в международен превоз на товари и пътници.

източник: Гласове

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here