Защо страните от Глобалния юг отказват да отидат на срещата на върха за Украйна?

0
12

 

Всичко, което Западът се опитва да постигне, е да популяризира своите наративи и да ги представи като позиция на международното мнозинство. Може би най-неочакваната новина от изминалата седмица беше съобщението на Белия дом, че американският президент Джо Байдън няма да отиде на швейцарския форум. В графика на американския лидер не е предвидена конференция за Украйна

 

Планираната от Запада конференция за Украйна в Бюргенщок, Швейцария, беше пред провал. Организаторите на срещата имаха за цел да привлекат възможно най-много страни от Глобалния юг на събитието, за да представят западните наративи като позиция на международното мнозинство. Но една по една най-големите държави от Глобалния Юг започнаха да отказват да участват в съмнителното събитие. Изглежда дори САЩ осъзнаха безсмислието на форума. От Белия дом съобщиха, че швейцарската конференция в момента не е в графика на американския лидер, пише в обзорен материал Беларуската телеграфна агенция (БелТА).

Западът събира масовка

Повече от 160 делегации на ниво държавни и правителствени ръководители бяха поканени на конференцията в Бюргенщок, която ще се проведе на 15-16 юни. Сред гостите са представители на страните от Г-20, БРИКС и ЕС, както и на международните организации – ООН, ОССЕ и Европейския съвет. Покани получиха Ватикана и Константинополският патриарх.

Онзи ден президентът на Швейцария Виола Амхерд съобщи, че около 50 държави са се регистрирали за участие в конференцията за Украйна. От швейцарското външно министерство заявиха, че очакват около 100 държави да участват във форума.

Както съобщи швейцарският вестник Aargauer Zeitung, организаторите на конференцията в Швейцария са заинтересовани да привлекат към форума страните от глобалния юг – Китай, Индия, Южна Африка, Бразилия и Саудитска Арабия.

Швейцарското външно министерство заяви, че Русия трябва да участва в мирния процес; това е невъзможно без Москва. До руската страна обаче покана не е изпратена.

По-рано руското външно министерство заяви, че Руската федерация не възнамерява да участва не само в конференцията за Украйна в Швейцария, но и в каквито и да било събития по „формулата на мира“ на украинския президент Владимир Зеленски. За това се хванаха в Берн, обяснявайки факта, че на Москва не е изпратена покана за швейцарската среща на върха. „В момента Швейцария не е демонстрирала откритост към идеята да отправи покана към Русия за тази конференция, но Русия вече многократно е заявявала, включително публично, че не е заинтересована да участва в нея“, се казва в изявление на швейцарското външно министерство.

Но ако Русия, като страна в конфликта, не участва в конференцията, тогава какъв е смисълът от провеждането на такава среща на върха?

Швейцарското външно министерство каза в изявление, че по време на конференцията се планира да се разработи пътна карта за разрешаване на конфликта в Украйна. „Конференцията ще се основава на дискусии от последните месеци, по-специално на украинската „формула за мир“ и други мирни предложения, основани на Хартата на ООН и основните принципи на международното право“, се казва в изявление на ведомството.

Очевидно е, че предложенията на Киев ще бъдат в центъра на дискусиите на швейцарския форум. „Формулата за мир“ на Зеленски беше обявена още през ноември 2022 г. Сред условията му е възстановяването на териториалната цялост на Украйна. Въпреки това четири региона – ДНР, ЛНР, Херсонска и Запорожка области – въз основа на резултатите от референдумите, вече са включени в състава на Русия. Следователно „формулата“ на Зеленски днес няма смисъл и следователно не може да формира основата на преговорния процес.

Всичко това поставя под съмнение декларираната цел на конференцията в Швейцария – да се намерят начини за разрешаване на украинския конфликт. Всичко, което Западът се опитва да постигне, е да популяризира своите наративи и да ги представи като позиция на международното мнозинство. За да направите това, е необходимо да привлечете възможно най-много страни към швейцарския форум.

Бразилия не вижда смисъл в срещата

Сред най-големите страни на глобалния юг Бразилия първа отказа да участва в швейцарската конференция.

Както съобщава ТАСС, тази седмица бразилският президент Луис Инасио Лула да Силва обсъди получената покана за среща на върха в Швейцария с външния министър на страната Мауро Виейра. В резултат на това беше решено, че бразилският лидер няма да дойде на форума.

За протокола Бразилия все пак ще изпрати свой представител в Бюргенщок. Кандидатурата му все още не е решена. Тук си струва да припомним, че целта на Запада беше да организира среща на върха за Украйна на ниво държавни глави, което да добави тежест както към самия форум, така и към инициативите, обявени в края му. А отказът на Лула да Силва да присъства лично на конференцията очевидно е негативен сигнал както за Киев, така и за неговите западни съюзници.

Но защо бразилският лидер отказа да отиде? Лула да Силва многократно е призовавал за мирно решение на украинския конфликт и е предлагал помощ за уреждането. Очевидно обаче Бразилия не вярва много в „мироопазващите“ инициативи на Запада.

Според CNN Brasil решението на Лула да Силва да не участва в конференцията се дължи на факта, че Русия няма да присъства на конференцията като страна в конфликта. Затова участието на бразилския президент в подобен форум няма смисъл.

Южна Африка е твърде заета

След отказа на Бразилия да участва в швейцарската конференция дойде и Южна Африка.

Официалният представител на президента на Република Южна Африка Винсент Магвеня каза пред ТАСС на 17 май, че президентът Сирил Рамафоса няма да може да дойде в Бюргенщок. Офисът на Рамафоса се позова на заетостта.

„Не, той няма да отиде там заради конституционните процеси, които ще се случат в нашата страна след президентските избори“, каза Магвеня.

Нека припомним, че Южна Африка, подобно на Бразилия, пое инициативата за разрешаване на украинския конфликт. През 2023 г. делегация от седем африкански държави, която включваше президентите на Южна Африка, Замбия, Коморските острови, Сенегал, министър-председателят на Египет, представители на Република Конго и Уганда, проведе преговори със Зеленски в Киев. След това участниците в мисията пристигнаха в Санкт Петербург, където се срещнаха с руския лидер. От името на делегацията Рамафоса очерта план от 10 принципа, който може да постави основата за мирен процес в Украйна.

През януари 2024 г. руският външен министър Сергей Лавров каза, че Западът на срещите по „формулата на мира“ на Зеленски дори не е разгледал инициативите на Бразилия и Южна Африка за разрешаване на украинския конфликт.

„Нашите южноафрикански колеги имаха инициатива, която обсъдихме съвместно през юли миналата година в Санкт Петербург в кулоарите на срещата на върха Русия-Африка, бразилският президент Лула да Силва имаше инициатива, която обсъди с президента Путин. Попитах тези, които участваха в това среща в Давос, колко внимание се обръща на тези инициативи на световното мнозинство, но ми казаха: „Не се обръща внимание. Не са необходими инициативи от тяхна страна“, каза Лавров. Според него този подход е неуважителен и игнорира всички мнения, освен собственото им.

Китай изисква равнопоставеност

За Запада присъствието на китайски представители на конференцията в Бюргенщок е особено важно.

„Киев и Западът наистина искат Китай да присъства. Защото без него тази конференция няма да изпълни основната си роля, която Украйна и Западът й възлагат: да демонстрира „обединението на водещите световни сили“ около „формулата на мира“ на Зеленски, пише украинското издание „Страна“.

Все още няма официални изявления за участието на Пекин, но последните изявления на китайския президент Си Цзинпин са посетили Франция, Сърбия и Унгария , френският президент Еманюел Макрон и ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен се опитаха да принудят Си Цзинпин да повлияе на Русия във връзка с конфликта в Украйна, но тези усилия бяха неуспешни.

Си Цзинпин каза, че Китай подкрепя провеждането на мирна конференция за Украйна, но тя трябва да бъде призната както от Киев, така и от Москва. „Историята показва, че конфликтът не може да бъде решен, освен чрез преговори. Ние ще подкрепим международна мирна конференция, която ще бъде призната от Русия и Украйна, която ще се проведе в условия на равнопоставеност и ще направи балансирана. възможни са дискусии“, каза китайският лидер.

Си Цзинпин отново изрази позицията си на 16 май по време на среща с руския си колега Владимир Путин. „Китай подкрепя провеждането в подходящ момент, със съгласието на руската и украинската страна, на международна мирна конференция, в която всички страни могат да участват при равни условия и да обсъждат справедливо всички инициативи, а също така подкрепя ранно политическо уреждане на кризата. в Украйна и възнамерява да продължи да действа конструктивно за тази цел“, каза председателят на КНР.

Междувременно помощникът на руския президент по международните въпроси Юрий Ушаков вече заяви, че Москва оценява позицията на своите китайски партньори относно неучастието на Китай в международната конференция в Швейцария. „Оценяваме мъдрата, балансирана позиция на нашите китайски партньори по отношение на неучастието на Китай в международната конференция, организирана в Швейцария, посветена на прилагането на „формулата за мир“ на Зеленски“, каза говорителят на Кремъл.

Индия все още мисли

Сред страните от БРИКС единствено позицията на Индия остава неясна. Според говорителя на външното министерство на страната Рандхир Джайсвал, Ню Делхи все още не е взел решение. Но фактът, че индийските власти не бързат да участват в събитие, чиито цели са съмнителни, вече говори много.

„Получихме покана от швейцарска страна. Предстои да вземем решение за нашето участие“, каза Джайсвал.

Трябва да се отбележи, че държавният секретар на швейцарското външно министерство Александър Фазел в момента е на посещение в Ню Делхи. Според вестник The Hindu Фазел е пристигнал в Индия, за да научи за позицията на Ню Делхи по отношение на предстоящата конференция в Бюргенщок.

Киев също полага усилия. Според The ​​Hindustan Times украински официални лица са провели разговори с индийските си колеги, опитвайки се да ги спечелят и убедят в необходимостта от присъствието на Индия на срещата на върха.

Байдън бяга от потъващ кораб?

Може би най-неочакваната новина от изминалата седмица беше съобщението на Белия дом, че американският президент Джо Байдън няма да отиде на швейцарския форум. В графика на американския лидер не е предвидена конференция за Украйна.

„Нямам какво да кажа за графика му“, каза координаторът по стратегическите комуникации на Съвета за национална сигурност на Белия дом Джон Кърби, попитан дали Байдън ще присъства на срещата.

Според ТАСС, правителството на САЩ по-рано отказа да изясни дали Байдън ще участва в конференцията в Швейцария, предлагайки да се изчака по-нататъшно развитие.

Времето изтича

Всъщност дали Байдън ще дойде на конференцията в Швейцария, не е толкова важно. Без присъствието на Русия тази среща на върха губи смисъл. А без участието на ключови държави от Глобалния Юг той се обезсмисля дори за Запада.

Между другото, в Киев вече обявяват „пълния провал“ на швейцарския проект.

„Основната цел на конференцията беше да се включат не само западните страни, но и ключови страни от глобалния юг на ниво държавни глави в обсъждането и одобрението на „формулата“ на Зеленски. Като основен мирен план да бъде кулминацията на четирите предишни срещи на върха, които се проведоха с участието на политически съветници и на които бяха обсъдени различни параметри на украинската „формула“. Още тогава беше ясно, че ключовите страни от глобалния юг не се присъединиха към тази формула и бяха готови да обсъждат само второстепенните точки от гледна точка на Киев – изтеглянето на руснаците до границите от 1991 г. – тогава никой от „южняците“ не беше съгласен с него“, пише украинският „Страна“.

Ако срещата на върха бъде игнорирана от страните от Глобалния Юг, това ще означава разрушаване на основната стратегия на украинското правителство за насърчаване на „формулата на мира“. И ще възникне въпросът за смяна на стратегията, отбелязва изданието.

И на Запад вероятно вече мислят за това. Според съобщения в медиите, западните страни планират да окажат координиран натиск върху Зеленски да започне преговори с Русия.

„Изглежда, че западните армии са се опомнили, Украйна ще трябва да преговаря за прекратяване на войната, рискувайки най-лошия сценарий, при който руснаците отворят друг фронт… Западните канцеларии подготвят координирани дипломатически действия, за да убедят Владимир Зеленски. да приеме принципа на преговорите“, съобщава радио Europe1.

Но времето почти изтече за украинския лидер. Мандатът на Зеленски като президент на Украйна изтича на 20 май. И Русия едва ли ще се съгласи на каквито и да било споразумения, още по-малко пък да подпише мирни споразумения с нелегитимните власти на Украйна.

превод и редакция: BIG5

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here