Президентът на Грузия наложи вето на спорния закон за чуждестранното влияние

0
9

 

Мотивите са, че противоречи на конституцията и на „всички европейски стандарти“. Управляващата партия „Грузинска мечта“ разполага с достатъчно мнозинство, за да отхвърли президентското вето и се очаква през следващите дни да го направи

 

Президентката на Грузия Саломе Зурабишвили съобщи, че е наложила вето на спорния закон за „чуждестранното влияние“, предизвикал масови протести в страната, предаде Франс прес.

„Днес налагам вето (…) на закон, който е руски по своята същност и противоречи на нашата конституция“, заяви Зурабишвили, след като приетият тази седмица от парламента текст беше осъден от противниците му като целящ да отклони Грузия от пътя й към Европа и да я насочи към Русия.

Така нареченият „руски закон“, чиито противници протестират срещу приемането му от седмици, изисква медиите и неправителствените организации, които получават над 20% от финансирането си от чужбина, да се регистрират като „прокарващи интересите на чуждестранна сила“. Критиците на законопроекта твърдят, че той е много сходен със законодателството, използвано от Кремъл за заглушаване на опоненти, и че ще попречи на стремежа на Грузия да се присъедини към ЕС, посочва Асошиейтед прес.

Зурабишвили, която влиза във все по-остра конфронтация с управляващата партия в Грузия, изтъкна, че законът противоречи на конституцията на Грузия и на „всички европейски стандарти“, и добави, че той „трябва да бъде отменен“.

Управляващата партия „Грузинска мечта“ разполага с достатъчно мнозинство, за да отхвърли президентското вето и се очаква през следващите дни да го направи. Грузинското правителство твърди, че законът има за цел да насърчи прозрачността и да ограничи вредното, според него, чуждестранно влияние в страната с население от 3,7 милиона души.

Още по темата:

САЩ са дълбоко обезпокоени заради грузинския законопроект за „чуждестранните агенти“

Грузия отхвърли критиките на САЩ и ЕС към законопроекта за “чуждестранните агенти”

Волгин: Протестът на грузинските НПО е всъщност борба хем да си запазят тлъстите чуждестранни грантове, хем да продължат да се правят на “независимо гражданско общество”

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here