ISW: Украйна е в неизгодно положение заради ограниченията за използване на американски оръжия

0
12

 

Властите в Киев са поискали разрешение да стрелят с американско оръжие по цели на руска територия

 

Украйна е в неизгодно положение в защитата си срещу руските сили поради ограниченията за използване на американски оръжия срещу цели на територията на Русия. Това се посочва в доклад на базирания във Вашингтон Институт за изследване на войната (ISW), предаде ДПА.

В разпространения вчера доклад на американския мозъчен тръст се посочва, че Русия се възползва от тези ограничения, като извършва атаки от защитени зони в близост до украинската граница.

Украинският президент Володимир Зеленски призова на Киев да бъде разрешено да използва американски оръжия на руска територия, което в момента САЩ отказват с цел да се избегне ескалация.

Досегашният подход на Вашингтон силно ограничава възможностите на Украйна да се защитава от руските атаки в северната част на Харковска област, се казва в доклада.

Според Пентагона, САЩ предоставят оръжията, за да може Украйна да освободи окупираните си територии, но не и за нападения срещу Русия.

Целта на Украйна е да атакува бази в Русия, за да ги унищожи още по-ефективно, отколкото със собствените си дронове и ракети, които не са толкова мощни.

От друга страна Русия предупреждава за опасността от ескалация на войната, ако срещу нея бъдат използвани оръжия от страни членки на НАТО.

Според The ​​Wall Street Journal, позовавайки се на свои източници, искането на Украйна да използва без ограничения американско оръжие на руска територия е отправено миналата седмица и все още се разглежда.

Ако американците се съгласят, това ще отбележи голяма промяна в политиката за Вашингтон, който отдавна се стреми да намали риска от военна ескалация между Съединените щати и Русия, като същевременно подкрепя Украйна.

„Те наистина поискаха помощ от Съединените щати, за да нанесат удари по Русия. Не ставаше дума за конкретна оръжейна система, а за допълнителна помощ за нанасяне на удар по руснаците“, заяви генералът от ВВС на САЩ К. К. Браун.

Изданието припомня, че САЩ са прехвърлили на Украйна ракетни системи земя-земя и други оръжейни системи, като ATACMS, при условие, че няма да бъдат използвани за атаки срещу Русия. Както беше отбелязано, това условие, с което Украйна се съгласи, имаше за цел да намали риска от прерастване на конфликта в пряк сблъсък между САЩ и Русия.

източници: БТА, Фокус

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here