Международният наказателен съд издаде заповед за арест на Нетаняху за военни престъпления

0
19

 

Същото искане има и за лидери на „Хамас”

Международният наказателен съд (МНС) е издал заповед за арест на израелския министър-председател Бенямин Нетаняху и министъра на отбраната Йоав Галант, предаде АФП.

Нетаняху е обвинен във военни престъпления и престъпления срещу човечеството, извършени в Ивицата Газа.

„Въз основа на доказателствата, събрани и разгледани от нашата служба, имамe основателни причини да смятамe, че Бенямин Нетаняху – министър-председател на Израел, и Йоав Галант – министър на отбраната на Израел, носят наказателна отговорност за военни престъпления и престъпления срещу човечеството, извършени на територията на Държавата Палестина (в Ивицата Газа) най-малко от 8 октомври 2023 г.“, се казва в изявление на МНС, чието седалище е в Хага.

Главният прокурор на съда Карим Хан посочи, че ще поиска заповеди за арест на израелския министър на отбраната Йоав Галант, както и за двама други висши лидери на „Хамас” – Мохамед Диаб Ибрахим ал Масри и Исмаил Хания, политическият лидер на организацията, предава CNN.

Обвиненията срещу Нетаняху и Галант включват „изтребление, причиняване на глад чрез война, включително отказ на доставки на хуманитарна помощ, умишлено насочени към цивилни в конфликт”, каза Хан.

Заповедите срещу израелските политици бележат първия път, когато Международният наказателен съд взема на прицел лидера на близък съюзник на САЩ. Решението поставя Нетаняху редом до руския президент Владимир Путин, за когото Съдът издаде заповед за арест заради войната в Украйна.

Израел и САЩ не са членове на МНС. Въпреки това МНС твърди, че има юрисдикция над Газа, Източен Йерусалим и Западния бряг, след като палестинските лидери официално се съгласиха да бъдат обвързани от основополагащите принципи на съда през 2015 г., допълва CNN.

През миналия месец премиерът Нетаняху заяви, че едно подобно решение на МНС няма да засегне действията на Израел и подчерта, че по време на неговото управление няма да позволи това да подкопае правото на самозащита на израелската страна.

През януари МНС заповяда на израелската страна да не извършва геноцид и да осигури коридори за хуманитарната помощ да стигне до ивицата Газа, която се превърна в зона на конфликт след нападението на бойци на Хамас през октомври миналата година.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here