Politico: Смъртта на Раиси прави сина на Хаменей основният възможен наследник

0
21

 

Смъртта на иранския президент Ебрахим Раиси в самолетна катастрофа прави сина на иранския лидер и върховен лидер аятолах Али Хаменей основният възможен наследник на баща си, пише европейското издание на вестник Politico.

Твърдолинейният президент на Иран Ебрахим Раиси – някога смятан за потенциален наследник на 85-годишния върховен лидер аятолах Али Хаменей – загина, след като хеликоптерът му се разби в дървета в планински северозападен регион на Ислямската република в неделя.

Иранският клон на хуманитарната мрежа на Червения полумесец заяви в понеделник, че неговите екипи за търсене и спасяване са достигнали мястото на катастрофата и „не са открили никакви признаци пътниците в хеликоптера да са живи“.

Откриването на изгорелите останки от хеликоптера на Раиси сред почернели дървета — като привидно само опашката е оцеляла след катастрофата — последва часове на търсене в обвитите в мъгла планински долини на гората Дизмар близо до границата с Азербайджан.

Министърът на външните работи Хосейн Амир-Абдолахян също беше на борда и се смята за мъртъв, заедно с началника на президентската гвардия Мехди Мусави, губернатора на Източен Азербайджан Малек Рахмати, представителя на върховния лидер на Иран в Източен Азербайджан Мохамад Али Але-Хашем и пилота на хеликоптера , втори пилот и екипаж.

63-годишният Раиси беше консервативен духовник и бивш съдебен ръководител, който беше отговорен за десетилетия жестоки репресии срещу стремежите на собствения си народ за по-големи лични свободи и демокрация, арестувайки, измъчвайки и екзекутирайки десетки хиляди противници на ислямисткия режим.

Образован в семинарията в град Кум и наричан „касапина“, иранската опозиция го обвини, че е участвал в екзекуцията на хиляди политически затворници в края на 80-те години. Като ръководител на съдебната система той също така е пряко отговорен за вълната от арести и екзекуции, последвали масовите протести срещу режима през 2019-2020 г.

Като президент той ръководи жестоките репресии срещу движението „Жени, живот, свобода“, последвали смъртта на 22-годишната Махса Амини. Десетки хиляди бяха арестувани, а броят на загиналите се оценява на над 500.

Ужасното време в неделя означаваше, че хеликоптерът на Раиси беше невъзможен да бъде издирван със самолети и спасителните екипи трябваше да работят пеша, подпомагани от специални сили, екипи с кучета и дронове. Турция изпрати усъвършенстван дрон Akıncı и ЕС активира своята мрежа за спешно сателитно картографиране Copernicus, за да помогне с търсенето, потвърди комисарят за управление на кризи на блока Янез Ленарчич.

Раиси се връщаше от посещение на границата с Азербайджан, където се срещна с президента Илхам Алиев. Двамата прерязаха лентата на голям язовир по границата на река Арас.

През последните години лоялността на Раиси към режима и бруталните му методи предизвика спекулации относно потенциала му да замени Хаменей като върховен лидер – което ще му даде последната дума за всички големи политически решения – въпреки че това издигане изглеждаше по-малко вероятно напоследък благодарение на критиките за неговата компетентност като президент.

Всъщност дори обстоятелствата около неговата президентска победа през 2021 г. подкопаха доверието в него като потенциален лидер. Беше осигурил победа само чрез масивна дисквалификация на опонентите и благодарение на рекордно ниската избирателна активност – повечето хора предпочетоха да не гласуват, а голям брой от тези, които се появиха, развалиха бюлетините си.

Смъртта на Раиси ще засили вярата сред много иранци и наблюдатели на Иран, че собственият син на Хаменей, Моджтаба, ще стане фаворит в надпреварата за наследник на баща си.

„Раиси представлява по-млада версия на иранския революционен елит – много по-малко компетентен, но много по-ревностен“, каза Бехнам Бен Талеблу, старши сътрудник във Вашингтонската фондация за защита на демокрациите, който призова за по-строги санкции срещу Техеран. „Това са хората, които Хаменей иска начело – смъртта на Раиси стеснява процеса на подбор за негов наследник и собственият син на Хаменей е един потенциален кандидат.“

Преди смъртта да бъде потвърдена, Хаменей призова за молитви за изчезналия президент и обеща, че катастрофата няма да хвърли нацията в хаос. „Хората на Иран не трябва да се тревожат: няма да има смущения в работата на страната“, каза той.

След като помогна да наблюдава все по-войнственото противопоставяне на страната си с Израел и Запада и изправен пред нарастващо социално недоволство и икономическо неразположение у дома, Раизи „имал много врагове“, каза Талеблу. Временно първият вицепрезидент Мохамад Мохбер ще поеме задълженията на Раиси. Той е бивш ръководител на Setad, разрастващ се конгломератен фонд, който е широко смятан за един от ключовите органи, осигуряващи властта на Хаменей.

Външната политика на Иран го въвлече в по-директна конфронтация със Запада, като неговите лидери многократно заплашваха тотална война срещу Израел от началото на конфликта Израел-Хамас в Газа и предоставяха оръжия и политическа подкрепа на Русия. Миналия месец Иран пусна вълна от дронове срещу Тел Авив и Йерусалим като отмъщение за удара срещу консулството му в Сирия, при който бяха убити двама висши командири на Революционната гвардия.

В изявление, публикувано след потвърждаването на смъртта на Раиси, Хамас изрази „споделените ни чувства на тъга и болка“ с народа на Иран и „пълна солидарност“ с Техеран.

Междувременно партньорите на Иран в Йемен, ислямистките хуси, от месеци тормозят международното корабоплаване, стреляйки с ракети и дронове по товарни кораби и танкери в, както твърдят, опит да принудят Израел да отстъпи. Дългогодишният пълномощник на Техеран, Хизбула, също използва своите крепости в Южен Ливан, за да изстрелва ракети срещу Израел.

източник: Труд

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here