Politico: САЩ се опасяват от обвинения от Иран за участие в смъртта на Раиси

0
18

 

Представители на администрацията на Байдън все още се опасяват, че Иран може да обвини САЩ или Израел за катастрофата с хеликоптер, при която загина Ебрахим Раиси

Администрацията на Байдън следи отблизо как Иран реагира на внезапната смърт на своя президент, очаквайки статуквото в региона да се запази, като същевременно се притеснява, че едно обвинение може да ескалира напрежението с Израел, пише Politico, позовавайки се на свои източници.

Засега високопоставени американски служители очакват малко – ако има такива – промени в политиката на Иран, преди водената от ислямистите страна да избере нов президент след хеликоптерната катастрофа през уикенда, при която загинаха Ебрахим Раиси и външният министър Хосейн Амирабдолахян.

Върховният лидер на Иран Али Хаменей, на 85 години, остава върховният авторитет в страната. Непосредствената политическа несигурност се върти около това кой ще бъде избран за следващ президент, ограничен процес, ефективно контролиран от твърдолинейните духовнически лидери на страната. По-дългосрочен въпрос – за който Иран вероятно е по-добре подготвен – е кой ще наследи Хаменей като върховен лидер: Раиси беше потенциален кандидат и смъртта му добавя повече несигурност при наследяването.

Вашингтон наблюдава как Иран се справя с политическата криза и какво означава това за конкуренцията за върховен лидер, чийто момент може да зависи от здравето на Хаменей. Но администрацията на Байдън вярва, че Иран ще бъде твърде завладян от своите непосредствени главоблъсканици, за да направи големи промени в регионалните си политики, включително помощта си за прокси сили, които измъчват много арабски държави, Израел и Съединените щати.

„Не залагам на никакви промени в политиката“, каза високопоставен служител на администрацията, подобно на петима други, на които е предоставена анонимност, за да обсъдят вътрешното мислене относно чувствителната ситуация.

Матю Милър, главният говорител на Държавния департамент, в понеделник поднесе „официалните съболезнования“ на администрацията за смъртта на Раизи и Амирабдолахян, изявление, което повдигна вежди, като се има предвид, че двете страни са били противници от десетилетия.

„Докато Иран избира нов президент, ние потвърждаваме подкрепата си за иранския народ и неговата борба за човешки права и основни свободи“, каза още Милър в изявлението.

Иран поиска помощ от Съединените щати, докато се опитваше да намери останките от хеликоптера, каза Милър по време на брифинг в понеделник.

„Казахме, че ще сме готови да помогнем – нещо, което бихме направили по отношение на всяко правителство в тази ситуация“, каза Милър. „В крайна сметка, до голяма степен поради логистични причини, не успяхме да предоставим тази помощ.“

Въпреки че сега има усещане за спокойствие, това не беше първоначалното настроение, когато държавните ирански медии съобщиха за първи път за предполагаемата смърт на Раиси.

Американски служители прекараха неделя в нетърпеливо очакване на новини от издирването на изчезналия хеликоптер и се чудеха с часове как катастрофата може да промени динамиката на Близкия изток.

Тъй като издирването се проточи почти половин ден, американски служители също изслушаха, за да видят кого, ако има такъв, Иран може да обвини за катастрофата, според трима висши служители на администрацията, които не са упълномощени да обсъждат публично вътрешни разговори.

Имаше страх, че Техеран може бързо да твърди, че Израел и САЩ са саботирали транспорта, въпреки че нямаше първоначални разузнавателни данни, които да предполагат нещо друго освен катастрофа при лошо време.

За известно време не беше луд въпросът „Така ли започва Третата световна война?“, каза един от официалните лица.

Говорейки пред репортери в понеделник, министърът на отбраната Лойд Остин каза, че „САЩ нямат никаква роля в тази катастрофа“.

Беше само преди седмици, когато, след като Израел уби някои висши ирански военни командири в Сирия, Техеран отмъсти, като изстреля повече от 300 дрона и балистични ракети срещу Израел, някои от тях идващи директно от Иран за първи път, откакто ислямисткият режим пое властта в 1979 г.

Президентът Джо Байдън нареди на американските военни да осуетят атаката в реално време, а някои арабски държави също помогнаха, помагайки на Израел да защити своя народ, военни съоръжения и гражданска инфраструктура. Израел отговори с ограничен удар близо до град Исфахан , където се намира военна база, която включва иранския флот от изтребители F-14 Tomcat.

Скоро след това иранските държавни медии се фокусираха върху връщането към нормалното състояние на страната, знак, че репресиите са се харесали достатъчно на местната публика. Напрежението се успокои скоро след това, като нито САЩ, Израел, нито Иран се стремят към по-нататъшна ескалация .

Докато събитията се развиваха в неделя, американски служители изчакаха да видят дали Иран ще обвини Израел, вместо да каже, че не е успял да защити президента си, независимо дали поради човешка грешка или използването на стар хеликоптер, уточниха двама служители. Такава отстъпка винаги е била малко вероятна. И все пак, докато Иран не прехвърли вината, шансовете за по-широк регионален конфликт остават ниски, добавиха служители.

Остин също каза в понеделник, че „продължаваме да наблюдаваме ситуацията, но към този момент нямаме никаква представа за причината за инцидента“, инцидент, който той нарече „много жалък“.

Засега Мохамад Мохбер, първият вицепрезидент на Иран, изпълнява длъжността заместник на Раиси до провеждането на нови избори, пише още изданието.

Иранските вицепрезиденти са сравнително слабо известни. Но Мохбер вече привлече вниманието на администрацията на Байдън заради ролята си в доставката на дронове и ракети на Русия за използване във войната в Украйна.

източник: Труд

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here