Пентагонът обяви, че Русия е изстреляла космическо оръжие в орбита

0
14

 

Говорителят на министерството на отбраната на САЩ Пат Райдър заяви, че Русия е изстреляла космическо оръжие, което има способност да атакува сателити на ниска околоземна орбита, предаде ДПА, цитирана от БТА.

Той добави, че това е станало на 16 май, а руският сателит оръжие в момента е на една и съща орбита със сателит на американското правителство.

Попитан от журналисти дали руското оръжие е заплаха за американския сателит, говорителят на Пентагона не даде еднозначен отговор, а повтори: „Tова е космическо оръжие на същата орбита със сателита на американското правителство.“

Представителят на САЩ в ООН Робърт Уд по-рано направи изказване в същия дух.

Според американските военни Русия вече е изстреляла подобно космическо оръжие през 2019 и 2022 г.

В понеделник Съветът за сигурност на ООН не прие внесена от Русия резолюция срещу надпреварата във въоръжаването в космоса.

Проектът получи седем гласа „за“, докато други седем държави, сред които и САЩ, гласуваха „против“.

Американският представител Робърт Уд обвини Русия в употреба на манипулативни тактики, след като тя наложи миналия месец вето на американската резолюция срещу разполагането на ядрени оръжия в космоса.

През февруари в Съединените щати се появиха предупреждения за ядрените амбиции на Русия в космоса, като бе отбелязано, че ядреният потенциал на оръжия, насочени директно срещу сателити, може да представлява заплаха за националната и международната сигурност.

Американското правителство обвини Русия, че разработва военни мощности за употреба срещу сателити, но президентът Джо Байдън все пак увери, че няма ядрена заплаха срещу американците или хората по света.

Руският президент Владимир Путин каза в отговор, че Русия е против разполагането на ядрени оръжия в космоса.

Източник: БТА

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here