В Русия арестуваха още един висш военен заради подкуп

0
21

 

Генерал-лейтенант Вадим Шамарин е обвинен в получаване на подкуп в особено големи размери

Началникът на Главното управление на комуникациите на въоръжените сили на Руската федерация генерал Вадим Шамарин е задържан по дело за получаване на подкуп в особено големи размери. Това съобщи за ТАСС в четвъртък 235-и гарнизонен военен съд, който издаде решение за ареста.

„На 22 май съдът избра за Шамарин мярка за неотклонение под стража за срок от два месеца. Той е обвинен в част 6 на член 290 от Наказателния кодекс на Руската федерация (получаване на подкуп в особено големи размери), съобщава източникът на ТАСС.

Съдебното решение не е влязло в сила и може да се обжалва пред въззивната инстанция. Максималното наказание по обвиненията на Шамарин член е 15 години лишаване от свобода с глоба в стократен размер на подкупа. Съставът на престъплението предвижда, че размерът на подкупа е най-малко 1 милион рубли.

По-рано заместник-началникът на руското министерство на отбраната Тимур Иванов и началникът на отдела по персонала на министерството на отбраната Юрий Кузнецов бяха арестувани по обвинения в получаване на подкуп в особено големи размери . Според юристи делата им не са свързани помежду си.

Какво се знае за ареста на зам.-шефът на Генщаба, отговарящ за комуникациите Вадим Шамарин

Факти по делото

235-и гарнизонен военен съд арестува генерал-лейтенант Шамарин за два месеца.

Той е обвинен в получаване на подкуп в особено големи размери (част 6 от член 290 от Наказателния кодекс на Руската федерация). Максималното наказание е 15 години затвор с глоба в стократен размер на подкупа.

Част шеста на чл. 290 от Наказателния кодекс на Руската федерация предполага, че размерът на подкупа е най-малко 1 милион рубли.

Други обстоятелства по случая все още не са посочени.

Реакцията на Кремъл

Прессекретарят на президента на Руската федерация Дмитрий Песков, коментирайки съобщенията за случаи срещу високопоставени служители на Министерството на отбраната, подчерта, че борбата с корупцията в страната се провежда систематично: „Разбира се, няма говорим за някаква кампания тук.

Какво се знае за Шамарин

Шамарин заема длъжността началник на Главно управление на комуникациите на Въоръжените сили – заместник-началник на Генералния щаб от 2021 г. (през 2020 г. е назначен за и.д.).

Задачите на главния отдел включват по-специално организиране и осигуряване на стабилно функциониране на комуникационните и автоматизираните системи за управление в руските въоръжени сили, включително куриерно-пощенски комуникации, организиране на разработването на перспективни системи за комуникация и контрол, както и наблюдение на комуникациите сигурност.

Дело на предшественика

Предшественикът на Шамарин, генерал-полковник Халил Арсланов, беше обвинен през 2019 г. в измама в особено големи размери. Той беше обвинен по две точки на обща стойност около 6,7 милиарда рубли.

По-късно стана известно, че разследването обвини Арсланов и в получаване на подкуп в особено големи размери, а също така го смята за замесен в делото „Воентелеком“, което беше образувано още през 2013 г.

През февруари 2020 г. Арсланов беше пуснат в ареста. В началото на април същата година стана известно за отстраняването му от длъжност.

Предишни високопоставени арести

На 24 април 2024 г. Басманният съд на Москва постави под стража заместник-министъра на отбраната Тимур Иванов по обвинение в получаване на подкуп в особено големи размери. По същото дело бяха арестувани бизнесмените Сергей Бородин и Александър Фомин, които следователите обвиниха в даване на подкуп, припомня ТАСС.

На 14 май 2024 г. 235-и гарнизонен военен съд арестува началника на Главно управление „Кадри“ на Министерството на отбраната генерал-лейтенант Юрий Кузнецов. Той е обвинен и за подкуп в особено големи размери.

На 17 май 2024 г. 235-и гарнизонен военен съд арестува бившия командир на 58-ма общовойскова армия генерал-майор Иван Попов по делото за измама в особено големи размери.

BIG5, по информации на ТАСС

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here