Дебатът за Европа: Визиите на петимата водещи кандидати за лидер на ЕК

0
20

 

В пленарната зала на европарламента в Брюксел започва дебатът между водещите кандидати за председателството на ЕК.

Участието си в него са потвърдили: Валтер Байер (Австрия, Европейска левица), Сандро Гоци (Италия, Renew Europe Now), Урсула фон дер Лайен (Германия, Европейска народна партия (ЕНП), Тери Райнтке (Германия, Европейски зелени) и Никола Шмит (Люксембург, Партия на европейските социалисти (ПЕС)

Петимата кандидати ще дебатират по следните теми:

– Икономика и заетост;

– Отбрана и сигурност;

– Климат и околна среда;

– Демокрация и лидерство;

– Миграция и граници;

– Иновации и технологии.

Въпросите към тях ще бъдат задавани от публиката в пленарната зала, от зрителите, както и от двамата модератори на диспута.

* за да слушате изказванията на претендентите на български език отидете на слушалката в долния десен ъгъл и от там изберете език

В дебата участват петима души – настоящият председател на Комисията Урсула фон дер Лайен от Европейската народна партия, която се бори за втори мандат, от страна на Партията на социалистите е настоящият еврокомисар по заетостта Никола Шмидт, от „Обнови Европа“ – Сандро Гоци, Тери Райнтке от Европейските зелени и Валтер Байер от Европейската левица.

Преди това те направиха кратки изявления на влизане, с изключение на Фон дер Лайен. Настоящият еврокомисар Шмидт категорично изключи коалиция на социалистите с крайно десните:

„Това, което те искат, е по-малко и лоша Европа, те искат да разрушат Европа, а ние искаме по-силна Европа. Така че не ми пука за това, което г-н Кра и неговите руски и китайски приятели правят“, бе категоричен Шмидт. Тук той визира евродепутатът Максимилиан Кра, който нашумя с изказването си, че не всеки с униформа на СС автоматично е престъпник. Шмидт също така призна, че Европа има нужда от промяна и на хората трябва да се даде вяра и надежда.

Коалиция с крайно десните изключи и кандидатът на „Обнови Европа“ Сандро Гоци, като ги нарече „антиевропейски хора“. Същевременно той разкритикува и настоящия председател на ЕК Урсула фон дер Лайен с думите, че поетият от нея път към Рим, към който водят всички пътища, няма да я отведе далеч. „Колкото повече се сближава с Мелони, „Италиански братя“ и тем подобни, толкова повече се отдалечава от нас. Ние не искаме да формираме парламентарно мнозинство нито с Европейските консерватори и реформисти, нито с „Идентичност и демокрация“, бе категоричен той.

Според кандидата на левицата Валтер Байер повишаването на прогнозните резултати на крайната десница е в резултат на несигурността, която ги кара да побесняват. „Ако наистина искаме да победим крайната десница, трябва да гарантираме, че хората ще имат достоен живот“, заяви той.

източник: БНР

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here