Захарова: Русия има проект на комюнике за „срещата на върха за Украйна“ в Швейцария

0
12

 

Той съдържа 9 от 10 точки от така наречената мирна формула на президента на страната Владимир Зеленски, с изключение на точката за прекратяване на военните действия, отбеляза официалният представител на руското външно министерство

 

Русия разполага с проект на комюнике за срещата на върха за Украйна, която ще се проведе в Швейцария. В него се съдържат 9 от 10 точки от така наречената мирна формула на президента на страната Владимир Зеленски, с изключение на точката за прекратяване на военните действия. Това каза на брифинг официалният представител на руското външно министерство Мария Захарова, предава ТАСС.

„Няма да крия – имаме проект на заключително комюнике от така наречената среща на върха. Ако ми позволите, това е проект на комюнике, който се предлага за подписване на тези, които ще участват в това събитие, за приемане или одобрение. Това, което се казва там: „Ние инструктираме нашите упълномощени представители да разработят тези рамки (което означава, мирно уреждане) по време на поредица от тематични конференции и срещи, които ще се проведат през следващите месеци. Те ще бъдат посветени на следните теми… И тогава са изброени девет от десетте точки на така наречената формула на Зеленски“, каза говорителката на руското външно министерство.

Според Захарова в проектодокумента липсва само десета точка от „формулата на Зеленски“ – „за фиксиране на края на военните действия в международен договор“. „Така че изобщо не се говори за каквато и да било промяна в подходите на организаторите на така наречената среща на върха в Швейцария и за уж нов дневен ред“, подчерта тя.

BIG5

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here